Γιατί να χρησιμοποιείτε κύβους κοτόπουλου; Φτιάξτε το ζωμό αυτό, βάλτε τον στην κατάψυξη και θα έχετε σπιτικό ζωμό για όλα τα φαγητά σας.
Υλικά:
- Κομμάτια κοτόπουλου (πλάτες, φτερούγες, λαιμούς και ό,τι σας περισσεύει)
- 1 κρεμμύδι
- 2 καρότα
- σέλινο
- 1 σκελίδα σκόρδο (κομμένο οριζόντια στη μέση – μη το καθαρίσετε)
Βάλτε σε τούλι:
- 1 φύλλο δάφνης
- 10 κόκκους πιπέρι
- λίγο θυμάρι
- λίγο μαϊντανό
- ό,τι άλλο μυρωδικό θέλετε
Φυσικά η ποσότητα μυρωδικών και λαχανικών εξαρτάται από την ποσότητα κοτόπουλου που θα χρησιμοποιήσετε.
Εκτέλεση:
- Το καλύτερο θα ήταν τα κομμάτια του κοτόπουλου να τα τεμαχίσετε, ώστε να φαίνονται τα κόκκαλα, αλλά μπορείτε να τα βάλετε και έτσι στην κατσαρόλα.
- Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα (κοτόπουλο, λαχανικά, μυρωδικά και το τούλι), προσθέστε αλάτι, σκεπάστε τα με νερό και αφήστε να σε μέτρια φωτιά να έρθουν σε σημείο βρασμού. Κατά περιόδους βγάλτε τον αφρό που σχηματίζετε πάνω πάνω.
- Αφήστε το να σιγοβράζει για αρκετές ώρες (τουλάχιστον 4). Όταν σιγοβράζει ο ζωμός γίνεται πιο καθαρός. Μην τον ανακατεύετε.
- Βάλτε ένα τούλι διπλό πάνω σε σουρωτήρι και περάστε το ζωμό που έχετε από αυτό. Να πατάτε καλά τα λαχανικά και το κρέας για να βγει όλο το υγρό από μέσα τους. Ό,τι απομείνει πετάξτε το.
- Αφήστε το ζωμό να κρυώσει καλά. Έτσι όλο το λίπος θα μαζευτεί στο πάνω μέρος και είναι εύκολο να το αφαιρέσετε.
- Όταν αφαιρέσετε το λίπος, ξαναβάλτε το ζωμό σε κατσαρόλα και βάλτε το σε δυνατή φωτιά πλέον, για να συμπυκνωθεί.
- Όταν κρυώσει βάλτε το στις θήκες για τα παγάκια και στην κατάψυξη. Όταν καταψυχθούν, βγάλτε τα από τις θήκες και βάλτε τα σε σακουλίτσες. Έτσι θα έχετε ζωμό για όλα τα φαγητά.
Συμβουλές