Συναίνεση στο υπό κατάρτιση εθνικό φορολογικό σύστημα ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
Συναίνεση στο υπό κατάρτιση εθνικό φορολογικό σύστημα ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. «Τα πάντα» εξαρτώνται από τη συνεργασία της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.
Δεν διαχειριζόμαστε μια κομματική υπόθεση αλλά μια κρίση που απαιτεί μια «ειλικρινή, έντιμη και ανοιχτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ» πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε «πολλά γόνιμα πεδία» στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βάση συναίνεσης με τη ΝΔ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός στο πλαίσιο της συνάντησης, ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το νέο μισθολόγιο, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, αλλά και των εγγυήσεων που ζητεί από τη χώρα μας η Φινλανδία.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το νέο φορολογικό. Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, ώστε να δημιουργηθεί «ένα στέρεο φορολογικό σύστημα που θα λειτουργεί ως καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά συζήτηση από κοινού με την τρόικα των οικονομικών δεδομένων. Οι δημοσιονομικοί στόχοι -τόνισε- παραμένουν «απολύτως σταθεροί».
Το ραντεβού κλείστηκε έπειτα από τηλεφώνημα του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Σαμαρά και μετά από πολλές ημέρες αντεγκλήσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τη Δευτέρα ξεκίνησε ο επίσημος έλεγχος της τρόικας, εν όψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, του -παλαιού- δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Στις συναντήσεις είναι παρόντες οι κ.κ. Ματίας Μορς (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Μπομπ Τράα από την πλευρά του ΔΝΤ.
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης, η οποία απειλεί με εκτροχιασμό την πορεία υλοποίησης των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.