Αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ, στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.
«Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.
«Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες», συνέχισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε: «η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί».
Τις “κόκκινες γραμμές” της ΝΔ στα εθνικά θέματα χάραξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του.
Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, απέρριψε την συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση και ζήτησε την θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Στο Κυπριακό τάχθηκε εναντίον ενός δεύτερου σχεδίου Ανάν, για το Σκοπιανό επικαλέστηκε την επιτυχία της χώρας στην σύνοδο του Βουκουρεστίου που περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes χωρίς εθνολογικό προσδιορισμό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της μυστικής διπλωματίας -για την οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου- επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στην χώρα παρά καλό κλίμα με τους απέναντι.
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με μια τοποθέτηση στο θέμα της διαφθοράς, προτείνοντας έλεγχο των πόθεν έσχες όλων των υπουργών και υφυπουργών από το 1974 μέχρι σήμερα.
Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Όχι γιατί είστε προδότες. Αλλά γιατί ό,τι κάνετε είναι για να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κι από κει και πέρα αδιαφορείτε για τις παρενέργειες, ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ρώτησε αν η εθνοκρατική οργάνωση έχει καταργηθεί και αν το ίδιο έγινε με τα «σύνορα» και «κυριαρχικά δικαιώματα». «Για μας η έννοια σύνορα, υφαλοκρηπίδα, κυριαρχικά δικαιώματα, ΑΟΖ υπάρχει», τόνισε.
Να μην χάνει άλλο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση και να προχωρήσει στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) χωρίς να την οριοθετήσει, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι «η σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου -Ισραήλ θα πάψει την Τουρκία να είναι ενεργειακός μονόδρομος».
Ο κ, Καρατζαφέρης, μίλησε για “λάθη πολλών δεκαετιών στην εξωτερική πολιτική”.
«Προσωπική διπλωματία» και φιλοατλαντική πολιτική καταλόγισε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «η διπλωματία των προσωπικών επαφών, των ταξιδιών και των κατ’ ιδίαν κλειστών συνομιλιών» είναι πολιτική χειρότερη από την «μυστική διπλωματία» που προσάπτει στον κ. Παπανδρέου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.