Σε κλοιό διαδηλωτών βρίσκεται από νωρίς το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου λόγω των ραγδαίων αλλαγών που φέρνει στις συντάξεις το ασφαλιστικό της κυβέρνησης.
Ένταση επικράτησε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στο ύψος των Λουλουδάδικων, έξω από τη Βουλή, όταν αστυνομικοί έριξαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, προκειμένου να εμποδίσουν μέλη του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ να φτάσουν στο Μαξίμου.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στα Λουλουδάδικα και αυτή την ώρα βρίσκονται στο ύψος της Βασ. Σοφίας, κοντά στην Ηρώδου Αττικου, όπου έχουν τοποθετηθεί κλούβες των ΜΑΤ.
Οι διαδηλωτές θέλουν να φτάσουν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντήσουν τους συντρόφους τους που βρίσκονται εκεί από το πρωί.
Πιο αναλυτικά, περίπου 100 μέλη του ΠΑΜΕ «έπιασαν στον ύπνο» το πρωί την αστυνομία και κατάφεραν όχι μόνο να φτάσουν στο Μαξίμου αλλά και να ανοίξουν δύο πανό μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, καταλαμβάνοντας το πεζοδρόμιο επί της Ηρώδου Αττικού. Οι διαδηλωτές εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά με τρία τουριστικά λεωφορεία, η διέλευση των οποίων επιτρέπεται στην οδό Ηρώδου του Αττικού.
Μπροστά στο Μέγαρο, όμως, τα λεωφορεία σταμάτησαν ξαφνικά και οι διαδηλωτές κατέβηκαν αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Απαιτούν «το έκτρωμα του σχεδίου διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, Κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων και Ευρωπαϊκής Ένωσης», να παρθεί πίσω», ενώ τα πανό γράφουν συνθήματα όπως «Όλοι στον αγώνα!-Στο νέο έγκλημα κανείς συμβιβασμός», καλώντας τον κόσμο σε ξεσηκωμό.
Οι κινητοποιήσεις, ωστόσο, συνεχίστηκαν αφού λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, ξεκίνησαν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Πιο αναλυτικά, μέλη της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν να μην προχωρήσουν οι αλλαγές που προβλέπονται στο ασφαλιστικό. Όπως αναφέρει στο κάλεσμα της η ΑΔΕΔΥ πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, «ενάντια στην ολοκληρωτική κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος που προωθείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους δανειστές».
Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών, των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και ευρύτερα τους εργαζόμενους του Δημοσίου, να δώσουν το «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας και να διαδηλώσουν παράλληλα την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους πενταμηνίτες, που έχουν κατασκηνώσει, εδώ και 25 ημέρες έξω από το Υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Το ΠΑΜΕ, από την άλλη, καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τις γυναίκες, τους νέους και τους αυτοαπασχολούμενους σε μαζική συμμετοχή, για να απαιτήσουν όλοι «με μια φωνή να μη φτάσει το έγκλημα στη Βουλή».
Παράλληλα, καλεί «σε εγρήγορση και ξεσηκωμό» τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα ΔΣ και τις επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς, ώστε «να σταματήσουμε το νέο έγκλημα διαρκείας που εξελίσσεται στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας». Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό αποτελεί την «ταφόπλακα» για τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, «αφού ορίζει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθένα, ολοκληρώνει τον σχεδιασμό που υπήρχε εξαρχής για το ασφαλιστικό και νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις, καθώς, όχι μόνο αφήνει αναλλοίωτο τον πυρήνα τους, άλλα τον αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο».
«Πάνω στις 11 προηγούμενες μειώσεις των συντάξεων και των δύο επιπλέον που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι, σχεδιάζουν νέες δραστικές μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους, διαλύουν τις επικουρικές, τσακίζουν με νέα εισοδηματικά κριτήρια το ΕΚΑΣ μέχρι την οριστική κατάργησή του, μειώνουν τις αναπηρικές. Χτυπούν ενιαία όλους τους εργαζόμενους, νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τη νεολαία!» αναφέρει, μεταξύ, άλλων, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.
Παράλληλα, η ομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζει συλλαλητήριο για το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στην Ομόνοια ενώ σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία όταν το επίμαχο νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.