Γραμμή ασφυκτικής πίεσης προς την Ελλάδα για αποδοχή σκληρών μέτρων, αλλά και προς την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για να δεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίζεται να τηρεί το ΔΝΤ, με βάση τα πρακτικά τηλεδιάσκεψης, στις 19 Μαρτίου, του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα, τα οποία δημοσιεύει ο ιστότοπος WikiLeaks.
Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό. Η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να πάρει επισήμως θέση επί του θέματος αφού εξακριβωθεί πρώτα η ακρίβεια του περιεχομένου του εγγράφου που έχει διαρρεύσει, ωστόσο, σε πρώτο επίπεδο, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «κάποιοι παίζουν παιχνίδια εις βάρος της χώρας» και ότι σε κάθε περίπτωση «αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό», όπως και ότι «δεν θα γίνουν δεκτοί εκβιασμοί».
Στον διάλογο, ο κ. Τόμσεν και η κ. Βελκουλέσκου αναφέρονται σε τακτικισμούς οι οποίοι ξεφεύγουν της τεχνοκρατικής τους ιδιότητας και ουσιαστικά ανάγονται στη σφαίρα της πολιτικής.
Τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα, διαπιστώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πλησιάζει καν» τις απόψεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά τα μέτρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ ο κ. Τόμσεν καλεί ουσιαστικά να ασκηθεί πολιτική πίεση στην κ. Μέρκελ, με την επίκληση πιθανής αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Οι «καυτές» αναφορές
Ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε “Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα»
«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», λέει επίσης ο κ. Τόμσεν. «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit»,
«Οι Έλληνες δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Η κ. Βελκουλέσκου από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα συμβιβαζόταν… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».
Κάνει ακόμη λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.