Στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου συνεχίζει να βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η υπόθεση που τον θέλει να ετοίμαζε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.
Στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου συνεχίζει να βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η υπόθεση που τον θέλει να ετοίμαζε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.
«Δεν απαγορεύεται ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών (…) να σκέφτεται εναλλακτικές επιλογές ως προς το ευρώ», σημειώνει o σχολιαστής στην εφημερίδα Die Welt, καταλήγει ωστόσο στο συμπέρασμα: «Δεν επρόκειτο για εξάσκηση αλλά για διπλή κατάχρηση εμπιστοσύνης: απέναντι στους Έλληνες ψηφοφόρους και απέναντι στους θεσμούς, που επένδυσαν ατελείωτα χρήματα και ενέργεια και πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν για τη διάσωση του ελληνικού κράτους. Ο Τσίπρας πρόλαβε να αποτρέψει ακόμη έγκαιρα την τρέλα του συντρόφου, απολύοντάς τον εν μία νυκτί. Αυτό που μένει είναι η αίσθηση του τι διακυβεύεται πραγματικά στο νομισματικό δράμα του ευρώ».
Η ίδια υπόθεση δημιουργεί ερωτήματα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία διατυπώνονται στην εφημερίδα Handelsblatt. «Τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας; Θέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός να κρατήσει το ευρώ, όπως διαβεβαιώνει ξανά και ξανά τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εταίρους; Υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία αυτής της διαβεβαίωσης. Οι ηγετικές προσωπικότητες της ακραίας αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν οι μόνοι που κατέστρωναν τώρα σχέδια για μια επίθεση στο εθνικό νομισματοκοπείο, προκειμένου να μοιράσουν τα αποθέματα σε ευρώ στον λαό μέχρι να μπορέσει να κοπεί το νέο νόμισμα. Ήδη τον Δεκέμβριο του 2014, πριν την εκλογή του, ο Τσίπρας είχε αναθέσει στον τότε οικονομικό του σύμβουλο και αργότερα υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη να σχεδιάσει την έξοδο από το ευρώ».
Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα σχολιάζει την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Υπό τον τίτλο «Οι ελεγκτές επέστρεψαν», οι συντάκτες σημειώνουν: «Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ερώτημα ποιους όρους θα πρέπει να πληροί η Αθήνα για να λάβει τα νέα δάνεια. Σύμφωνα με ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον όροι για μεταρρυθμίσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν διαφορετική γνώμη. Προμηνύεται καβγάς».
Την έλευση των θεσμών στην ελληνική πρωτεύουσα σχολιάζει και η εφημερίδα Tageszeitung. «Η Ελλάδα ήθελε να ξεφορτωθεί τους τρεις δανειστές-θεσμούς, τώρα απέκτησε κουαρτέτο. Την Τρίτη κατέφθασαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Αθήνα. Σε αυτήν την παλαιότερα επονομαζόμενη τρόικα προστέθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM».
Στο ίδιο άρθρο δημοσιεύονται και δηλώσεις των «πέντε γερμανών σοφών της οικονομίας» που τάχθηκαν υπέρ της δυνατότητας αποχώρησης ενός κράτους από τη νομισματική ένωση, αναφερόμενοι στο παράδειγμα της ελληνικής κρίσης.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σήμερα άρθρο του πρώην συνεργάτη ΔΝΤ, Ουσμένε Μαντένγκ, στο οποίο αναλύει τα λάθη που έγιναν αναφορικά με την ελληνική κρίση. «Με την διαπραγματευτική της στάση η Γερμανία αδρανοποίησε το ΔΝΤ και έτσι πιθανώς δεν τήρησε σημαντικές οικονομικές και πολιτικές αρχές. Αιχμαλωτίστηκε στην κοινή της γνώμη και αθέτησε ουσιαστικά τους κανόνες της πολυμερούς κοινότητας. Η Γερμανία δεν είναι το ΔΝΤ. Η Ελλάδα είχε μία συμφωνία με το ΔΝΤ και παράλληλα μια συμφωνία χρηματοδότησης με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, για να μπορέσει να κλείσει τα κενά χρηματοδότησης του προγράμματος. Οι παράλληλες συμφωνίες με την επονομαζόμενη Τρόικα είναι άνευ προηγούμενου», σχολιάζει ο αρθρογράφος.