PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βρετανία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές



Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες στη Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές, με τις οποίες αναμένεται να έρθουν στην εξουσία οι Εργατικοί έπειτα από 14 χρόνια στη διάρκεια των οποίων στην πολιτική σκηνή της χώρας κυριαρχούσαν οι Συντηρητικοί.

Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 22:00 (τοπική ώρα, μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας) και οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τα 650 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Τα πρώτα exit polls θα δημοσιοποιηθούν αμέσως αφού κλείσουν οι κάλπες και τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται αύριο, Παρασκευή, νωρίς το πρωί.

Πώς μοιράζονται οι έδρες – Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Οι εκλογές διεξάγονται με νέα όρια για τις εκλογικές περιφέρειες, για να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στον πληθυσμό. Η Αγγλία εξασφαλίζει επιπλέον 10 βουλευτές, ανεβάζοντας τις συνολικές της έδρες σε 543.

Ο αριθμός των θέσεων στην Ουαλία μειώθηκε κατά οκτώ σε 32 θέσεις, με το σύνολο για τη Σκωτία να πέφτει από 59 σε 57. Η Βόρεια Ιρλανδία διατηρεί 18.

Οποιοσδήποτε ηλικίας 18 ετών και άνω μπορεί να ψηφίσει, εφόσον είναι εγγεγραμμένος και είναι Βρετανός πολίτης ή δικαιούχος πολίτης της Κοινοπολιτείας ή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Οι εγγραφές έληξαν στις 18 Ιουνίου.

Μετά από μια νομική αλλαγή το 2022, περίπου 2 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα από 15 χρόνια μπόρεσαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν.

Προς τη μεγαλύτερη νίκη από το 1832 οι Εργατικοί

Με το κλείσιμο της κάλπης (00:00 ώρα Ελλάδος) αναμένεται και να δημοσιευθεί και το πρώτο exit poll που έχουν παραγγείλει από κοινού τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και Sky News. Η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων θα συνεχίζεται όλη τη νύχτα έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Μένει να φανεί εάν τα exit poll και κυρίως τα επίσημα αποτελέσματα θα επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις, που εδώ και καιρό θέλουν τους Εργατικούς υπό τον Κιρ Στάρμερ να επιστρέφουν στην εξουσία (ίσως και με διαφορά της τάξης των 20 μονάδων) και τους Συντηρητικούς (Τόρις), ύστερα από 14 χρόνια στην εξουσία, να βιώνουν τη συντριβή.

Μάλιστα για τους Εργατικούς ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη νίκη από το 1832.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Peristeri News

Μπάιντεν: Θα αποσυρθώ μόνο αν μου το ζητήσει ο Παντοδύναμος

Peristeri News

Ιράν: Νέος πρόεδρος ο Μασούντ Πεζεσκιάν

Peristeri News

Leave a Comment