PeristeriNews.gr
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απειλεί με αίμα ενώ η αντιπολίτευση καλεί σε διαδηλώσεις



Την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις προκειμένου ο Νικολάς Μαδούρο να παρουσιάσει αποδείξεις για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ορκίζεται πως οι πολιτικοί του αντίπαλοί του δεν θα πάρουν «ποτέ την εξουσία».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε δύο ηγέτες πως έχουν «αίμα στα χέρια τους». «Κ. Γκονσάλες Ουρούτια, δείξτε το πρόσωπό σας, βγείτε από την κρυψώνα σας, μην είστε δειλός, κυρία Ματσάδο έχετε αίμα στα χέρια σας. Δεν θα καταλάβουν ποτέ την εξουσία. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πάνε φυλακή και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη», σημείωσε κάνοντας λόγο για απόπειρα «αντεπανάστασης» σε διεθνές επίπεδο αλλά και «βίαιης» προσπάθειας αρπαγής της εξουσίας.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλα επέσεισε τη Βίβλο, σημείωσε πως έχει την «υποστήριξη του θεού». Μάλιστα για ΗΠΑ, Ευρώπη και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες, τόνισε πως «δεν θα τους αφήσουμε να σπείρουν το μίσος, τον διχασμό και τον φασισμό στη Βενεζουέλα».

Η Ματσάδο καλεί σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του Μαδούρο

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, κάλεσε την Τετάρτη το βράδυ μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα X, σε μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Προτείναμε στο καθεστώς να αποδεχτεί δημοκρατικά την ήττα του (…) αλλά αυτό επέλεξε τον δρόμο της καταστολής, της βίας και των ψεμάτων. Επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ας κινητοποιηθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η κυβέρνηση αρνήθηκε «να αρχίσει διαπραγματεύσεις» για την «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Σημειώνεται πως από τη Δευτέρα, τουλάχιστον 11 πολίτες σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης νίκης του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές., σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για 16 «δολοφονίες». Μέχρι τώρα η αντιπολίτευση δεν καλούσε σε διαδηλώσεις, όμως οι δηλώσεις του Μαδούρο έδειξαν πως δεν έχει καμιά πρόθεση να παραχωρήσει την εξουσία και η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του εθνικού εκλογικού συμβουλίου (CNE), που η αντιπολίτευση ερίζει πως βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, ο κ. Μαδούρο, 61 ετών, πολιτικός κληρονόμος του προέδρου Ούγο Τσάβες (1999-2013), επανεξελέγη για τρίτη εξαετή θητεία με το 51,2%, ή 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του έλαβε 44,2%. Το CNE, κάνοντας λόγο για πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής του, δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα.

Η αντιπολίτευση αντιτείνει πως με βάση δική της καταμέτρηση, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια —ο οποίος αντικατέστησε την κυρία Ματσάδο, αφού δεν της επετράπη να είναι εκείνη υποψήφια πρόεδρος— έλαβε το 67% των ψήφων. Αρχικά, η κυρία Ματσάδο δήλωνε πως έλαβε το 73%.

Η αντιπολίτευση κέρδισε «καθαρά», λένε οι ΗΠΑ

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, ο Μπράιαν Νίκολς, υποστήριξε χθες Τετάρτη πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, κέρδισε «καθαρά» τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής, καθώς ασκείται εντεινόμενη διεθνής πίεση να παρουσιαστούν αποδείξεις για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του αρχηγού του κράτους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Υποθέσεις του Δυτικού Ημισφαιρίου πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ότι η διαφορά ήταν «εκατομμύρια» ψήφοι και αποδεικνύει την «αναντίρρητη» επικράτηση του κ. Γκονσάλες Ουρούτια, επικαλούμενος τους αριθμούς που παρουσίασε η αντιπολίτευση.

Με δεδομένη «αυτή την καταμέτρηση, ο λόγος που αρνούνται (σ.σ. οι αρχές) να δημοσιοποιήσουν πλήρη αποτελέσματα είναι προφανής», επέμεινε ο κ. Νίκολς.

Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για τρίτη θητεία στο αξίωμα. Η αντιπολίτευση όμως κατήγγειλε «μαζική νοθεία» και αντέτεινε πως επικράτησε ο δικός της υποψήφιος, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια, με «το 73%» των ψήφων. Ο κ. Μαδούρο έλαβε, κατά τα επίσημα αποτελέσματα του CNE, το 51,2% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του το 44,2%.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Βενεζουέλα: Νόμιμος πρόεδρος ο αυτοεξόριστος Εντμούντο Ουρούτια λέει το ευρωκοινοβούλιο

Peristeri News

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Κήρυξη πολέμου οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Peristeri News

Χάος στη βόρεια Ιταλία λόγω της κακοκαιρίας

Peristeri News

Leave a Comment