Γράφει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρης Τσουκαλάς
Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ξεκινήσαμε την προσπάθεια να αποκτήσει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έναν ουσιαστικό και επωφελή ρόλο για την κοινωνία, επιδιώκοντας μεταρρυθμίσεις κοντά στις ανάγκες και την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό σημαίνει την ταυτόχρονη δραστηριότητα ρύθμισης των εσωτερικών θεμάτων της διοίκησης αναφορικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και παράλληλα τη θέσπιση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του Δημοσίου.
Με βάση αυτή την αντίληψη, ο σκοπός είναι η δημιουργία μιας Δημόσιας Διοίκησης η οποία θα εξυπηρετεί την καθημερινότητα των πολιτών και θα υποβοηθά την ανάπτυξη, ιδίως προς τις επενδυτικές διαδικασίες. Οι στόχοι αφορούν έναν δημόσιο τομέα που θα έχει μειωμένο κόστος μέσω εξοικονόμησης από τη βελτίωση της υφιστάμενης λειτουργίας, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Πολύ απλά θα πρέπει η γραφειοκρατία να καταπολεμηθεί με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των συναλλαγών που έχουν οι πολίτες με το Δημόσιο.
Ανοικτή και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Εδώ είναι καίριος ο ρόλος της ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους και η αποκλειστική χρήση της ψηφιακής υπογραφής από τη Δημόσια Διοίκηση συνολικά. Σύμφωνα και με μελέτη του ΙΟΒΕ, από το 2001 που θεσπίστηκε η δυνατότητα της ηλεκτρονικής υπογραφής, αλλά ποτέ δεν προχώρησε, το κράτος έχει σπαταλήσει περίπου 6 δισ. ευρώ, λόγω της μη χρήσης της.
Οι δυνατότητες της ηλεκτρονικής και ανοικτής διακυβέρνησης, με ξεκάθαρους κανόνες και σύγχρονα διοικητικά εργαλεία, μπορούν άμεσα να μειώσουν τη σπατάλη χρόνου και πόρων που χάνονται κάθε φορά που ο καθένας μας θα χρειαστεί μια υπηρεσία από το κράτος, ενώ ταυτόχρονα να μεταφέρουν πόρους στην πραγματική οικονομία.
Κινητήριος δύναμη για τη νέα αυτή αντίληψη είναι το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ “Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα” 2014-2020, το οποίο παραλάβαμε σχεδόν εγκαταλελειμμένο με εκκρεμότητες από το προηγούμενο πλαίσιο 2007-2013. Το πρόγραμμα αυτό θα πραγματοποιήσει έργα αξίας 470 εκατ. ευρώ, που θα αλλάξουν ριζικά το κράτος και την εξυπηρέτηση που μπορεί και πρέπει να παρέχει προς τον πολίτη.
Πέρυσι τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω των έντονων διαπραγματεύσεων, ξεκινήσαμε την υλοποίηση αυτών των έργων, τα οποία συνοπτικά αφορούν:
α) την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για να έχουν όλοι οι πολίτες ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε όλο το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας,
β) τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών, για να μπορεί κάθε πολίτης και επιχείρηση να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο,
γ) την αναβάθμιση της λειτουργίας των δήμων και Περιφερειών ώστε στην καθημερινή επαφή να μπορούν οι πολίτες και σε τοπικό επίπεδο να έχουν καλύτερες και πληρέστερες υπηρεσίες.
Ακόμη μέσω του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2016-2018, δίνονται δυνατότητες ελέγχου και πληροφόρησης στους πολίτες. Για παράδειγμα με τη δημοσιοποίηση των οργανογραμμάτων κάθε δημόσιας υπηρεσίας και του οδηγού παροχής υπηρεσιών, κάθε πολίτης θα γνωρίζει με ποια διαδικασία εξυπηρετείται κάθε συναλλαγή που έχει με τη Δημόσια Διοίκηση.
Δημόσια Διοίκηση και Ανάπτυξη
Παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πολιτών, το κράτος οφείλει να βελτιώσει το περίπλοκο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο που απομακρύνει τις μεγάλες επενδύσεις και προκαλεί προβλήματα σε υφιστάμενες επενδυτικές προτάσεις και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται απλές και διαφανείς ρυθμίσεις αδειοδότησης με ηλεκτρονική δυνατότητα. Αυτή την προοπτική προωθούμε μέσω της ομάδας έργου για την απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα επιδιώκεται η βελτίωση των δυνατοτήτων των ΚΕΠ, ώστε να μην χρειάζεται όλα τα θέματα να φθάνουν στις κεντρικές υπηρεσίες αλλά να επιλύονται στην πηγή.
Αναφορικά με τις μεγάλες επενδύσεις και την προώθηση υφιστάμενων επενδυτικών προτάσεων προτείνουμε να δημιουργηθεί μια σταθερή Επιτροπή Προώθησης και Προσέλκυσης Επενδύσεων με έναν μηχανισμό υποστήριξης που θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες αρμοδιότητες ώστε να μπορεί κάθε επενδυτική προσπάθεια να εξετάζεται και να προωθείται άμεσα και σωστά υπερβαίνοντας τις γραφειοκρατικές δομές.
Η απεμπλοκή αυτών των προτάσεων μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ, διαμορφώνοντας την απαραίτητη θεσμική επενδυτική ασφάλεια, θέτοντας βάσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη.
Προοπτικές
Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα είναι ευθύνη του ελληνικού κράτους πέραν της όποιας συμφωνίας δανειοδότησης. Γι’ αυτό η Δημόσια Διοίκηση θα πρέπει να αλλάξει, όχι στα λόγια, αλλά με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να διευκολυνθούν οι πολίτες και η πραγματική οικονομία – επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρή βούληση και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Αυτός είναι και ο ρόλος που αρμόζει στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ώστε να αποτινάξει από την κοινωνία τα βάρη της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της καθυστέρησης.