Αυτό προτείνει ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους στον κόσμο.
Αναπτυξιακά ευρωομόλογα και παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά για την επαναγορά χρέους προτείνει ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, ως τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο βραβευμένος το 2001 με το Νομπέλ Οικονομίας και επί σειρά ετών οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον υπογράμμισε πως εάν η Ευρώπη δεν διασφαλίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αντιμετωπίζοντας σήμερα ένα «μικρής έκτασης» πρόβλημα, θα βρεθεί αύριο αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση.
Οντας δηκτικός για την εμμονή κάποιων ευρωπαϊκών κρατών στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ο Στίγκλιτς υπογράμμισε πως για 20 δισ. ευρώ – της συμμετοχής των ιδιωτών – διακυβεύεται το μέλλον μιας οικονομίας 10 τρισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στις λύσεις που εξετάζονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού από τους μηχανισμούς στήριξης, αλλά και υπέρ της επαναγοράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά.
Ο αμερικανός οικονομολόγος τάχθηκε κατά της μετακύλισης ή ανταλλαγής ομολόγων (reprofiling) σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο μεταθέτει για αργότερα τις υποχρεώσεις και δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος.
«Οι λύσεις αυτές αντιμετωπίζουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και δεν προσφέρονται για την Ελλάδα.
Οταν επιμηκύνεις τις πληρωμές, τα επιτόκια εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά», υπογράμμισε απευθυνόμενος στο πολυπληθές κοινό.