Την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για τα «θαλάσσια σύνορα» των δύο χωρών καταδίκασε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη.
Ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε στο υπουργείο το πρωί, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και του δόθηκε προθεσμία δυο ημερών να εγκαταλείψει την χώρα.
«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».
Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε χθες το μνημόνιο συνεννόησης που συνυπέγραψαν στις 27 Νοεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Έντονες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί από τη Μόσχα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Αίγυπτο. Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδέχθηκε πως του ασκήθηκαν πιέσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά την τετραμερή στο Λονδίνο, ωστόσο δήλωσε πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα δεν στήριξε την προσπάθεια για το Κυπριακό
Την ευθύνη αποκλειστικά στην Ελλάδα για το αδιέξοδο στο Κυπριακό επέρριψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του σήμερα από τη Ρώμη.
«Ξοδέψαμε μεγάλη ενέργεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στηρίξαμε τις σχετικές πρωτοβουλίες διαλόγου. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν στήριξε την όλη προσπάθεια. Το 2017, μόνον η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σοβαρές συνέπειες και στην γύρω περιοχή», υποστήριξε ο Τουρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος συμμετείχε στο «Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου Rome Med».