Η αύξηση του κινδύνου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο κλίμα προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφέρεται ως ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch να προχωρήσει σήμερα σε νέα τριπλή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στο επίπεδο Β+ από ΒΒ+.
Η αύξηση του κινδύνου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο κλίμα προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αναφέρεται ως ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch να προχωρήσει σήμερα σε νέα τριπλή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στο επίπεδο Β+ από ΒΒ+. Στην έντονη φημολογία για τη χώρα μας αποδίδει το υπ. Οικονομικών την τελευταία υποβάθμιση και τονίζει ότι δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η απόφαση υποβάθμισης έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και
ηλεκτρονικό τύπο. Όπως επισημαίνεται, «παραβλέπει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος».
Οι προοπτικές αξιολόγησης του χρέους παραμένουν αρνητικές, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, ο οποίος προειδοποίησε και για περαιτέρω υποβαθμίσεις σε περίπτωση που η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.
«Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού δημοσιονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος, απαραίτητου για τη διασφάλιση της φερεγγυότητάς του κράτους και των θεμελίων για διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη», επισημαίνει ο Οίκος σε ανακοίνωσή του.
Η υποβάθμιση κατά τρείς βαθμίδες στο επίπεδο «Β+» ευθυγραμμίζεται με τις αξιολογήσεις των Standard & Poor’s στο επίπεδο «B» και της Moody’s στο επίπεδο «B1».
«Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ‘CCC’, καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό», σημειώνει ο οίκος Fitch στη σχετική ανακοίνωση.