Δύο άνδρες, ο Αμερικανός Άρθουρ Άσκιν και ο Γάλλος Ζεράρ Μπουρού, καθώς και μία γυναίκα, η Καναδή Ντόνα Στρίκλαντ, μοιράζονται το φετινό Νόμπελ Φυσικής.
Η Στρίκλαντ γίνεται η τρίτη γυναίκα που κατακτά το Νόμπελ Φυσικής, μετά τη Μαρία Κιουρί (1903) και τη Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ (1963). Στα 96 του ο Άσκιν γίνεται επίσης ο γηραιότερος που έχει ποτέ διακριθεί στην ιστορία του θεσμού.
Οι τρεις επιστήμονες βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής 2018 για τις έρευνές τους στον τομέα της Φυσικής των Λέιζερ.
«Πρέπει να γιορτάσουμε γυναίκες φυσικοί, διότι είμαστε εκεί έξω και αν όλα πάνε καλά, με τον καιρό, αυτό θα αρχίσει να κινείται γρηγορότερους ρυθμούς. Είναι τιμή μου να είμαι μία από αυτές τις γυναίκες», δήλωσε η Στρίκλαντ μετά την ανακοίνωση της βράβευσής της.
Ο Άσκιν τιμήθηκε για την ανάπτυξη «οπτικών λαβίδων», οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη μελέτη βιολογικών συστημάτων.
H Στρίκλαντ, μαζί με τον Ζεράρ Μουρού (ο οποίος ήταν ο επόπτης των ερευνών της όταν εκείνη έκανε το διδακτορικό της), άνοιξαν τον δρόμο – με μία επιστημονική δημοσίευσή τους το 1985 – για τη δημιουργία των βραχύτερων υψηλής ενέργειας παλμών φωτός (λέιζερ) που έχουν υπάρξει.
Τέτοια λέιζερ μπορούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθούν για να ανοίξουν οπές ακριβείας σε άψυχα υλικά και σε ζωντανούς ιστούς. Οι διορθωτικές επεμβάσεις για παθήσεις των ματιών βασίζονται σε τέτοιου είδους λέιζερ, τα οποία έχουν πολλές ακόμη πρακτικές εφαρμογές στα ηλεκτρονικά, στη χημεία, στη φαρμακευτική, στην ενέργεια κ.ά.