Ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας της Βουλής έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον οποίο επισκέφθηκε, επιδίδοντάς του σχετική επιστολή.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά υποστήριξε πως η κυβέρνηση κάνει κατάχρηση εξουσίας, περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, ενώ παράλληλα επιχειρεί ωμές παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη, όπως είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Κοινοβούλιο των Ελλήνων δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία τόσο σε ό,τι αφορά τη νομοθετική λειτουργία, όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
«Κατάθεση εκπρόσθεσμων και άσχετων τροπολογιών»
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε συνεχιζόμενη παθολογία της κυβέρνησης την κατάθεση τροπολογιών «που είναι – κατά κανόνα – εκπρόθεσμες και άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια». Πρόκειται για πρακτική που αντιβαίνει στο Σύνταγμα, υποστήριξε.
Επισήμανε ακόμη ότι η ψήφιση νομοσχεδίων και τροπολογιών γίνεται συνήθως χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Οι υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών»
«Δεδομένου ότι οι Υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών, πάσχει πλέον σοβαρά και η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συνεπώς, η βλάβη είναι γενικευμένη» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας γνωστό ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ενώ, όπως ανέφερε, του επισήμανε τη δική του ευθύνη για την προστασία των θεσμών και του κύρους της Βουλής.
Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι:
- Υπουργοί της Κυβέρνησης αρνούνται να απαντήσουν ολοένα και περισσότερο σε Επίκαιρες Ερωτήσεις. Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα, απαντήθηκε μόλις το 39% των Επίκαιρων Ερωτήσεων. (Από τις 768 μόλις οι 300 συζητήθηκαν) ενώ τον Απρίλιο συζητήθηκε μόλις το 14% (από τις 92 μόλις οι 13).
- Προτάσεις Νόμου της Αντιπολίτευσης δεν συζητούνται για περισσότερους από 12 μήνες. Για παράδειγμα η Πρόταση Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού κατατέθηκε στις 8 Απριλίου 2016 και ακόμη δεν έχει συζητηθεί.
- Νομοθετούν χωρίς μελέτη των οικονομικών επιπτώσεων. Για παράδειγμα, από τους 91 Νόμους, που ψήφισε η Κυβέρνηση το 2016, μόνον οι 24 συνοδεύονται από έκθεση με πραγματική εκτίμηση της δαπάνης που προκαλείται.
- Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2017 κυρώθηκαν 59 Διεθνείς Συμβάσεις στις οποίες κατατέθηκαν 80 τροπολογίες. Σημειώνεται ότι, από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, κυρώθηκαν 103 συμβάσεις και είχαν κατατεθεί μόλις 14 τροπολογίες.
- Σε Νομοσχέδιο με 37 άρθρα ψηφίστηκαν 17 τροπολογίες.
- Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο κατατίθενται κατά μέσο όσο 3,38 υπουργικές τροπολογίες ανά Νόμο, που – κατά κανόνα – είναι άσχετες με το αντικείμενο της συζήτησης, όταν πριν από το 2015 ο μέσος όρος δεν ξεπέρασε ποτέ τις 2 τροπολογίες ανά Νόμο.
Συζήτηση για ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Επανέφερε επίσης, την πρόταση Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία, όπως ανέφερε, εδώ και ένα χρόνο δεν έχει συζητηθεί, και ζήτησε να γίνει αυτό μέσα στον επόμενο μήνα.
Καταλήγοντας τόνισε πως η Ν.Δ. είναι εδώ και είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τους θεσμούς και να μην αφήσει τη Δημοκρατία να λιγοστέψει.