PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Το Steps Therapy στο Περιστέρι ανοίγει την πόρτα στον κόσμο της μουσικοθεραπείας



Μουσικά «βήματα»: Το κέντρο STEPS THERAPY φιλοξενεί την Μαρία Αναματερού και ανοίγουν την πόρτα στον κόσμο της Μουσικοθεραπείας και του Ιαματικού Παραμυθιού.

Το κέντρο ειδικών θεραπειών Steps σας καλωσορίζει κάθε Σάββατο πρωί στις εγκαταστάσεις του, Τζων Κέννεντυ & Αυξεντίου Γρ. 28, σε ολιγάριθμα τμήματα ηλικίας 4-14 ετών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19.

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΜΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής ήταν γνωστές σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς συμπεριλαμβανομένου και του δικού µας. Η Σχολή των Πυθαγορείων χρησιμοποιούσε τους μουσικούς ήχους, ως θεραπευτική μέθοδο στηριζόμενη στην άποψη, ότι η αρμονία της μουσικής είναι ικανή να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ψυχοσωματική ισορροπία.

Έπρεπε όμως να φτάσουμε στον 20ο αιώνα για να δούμε να συστηματοποιείται η επιστήμη της μουσικοθεραπείας και να αποτελεί αναγνωρισμένο επάγγελμά υγείας. Έτσι από τα μέσα του 20ου αιώνα εμφανίζονται τα πρώτα µπρογράμματα σπουδών Μουσικοθεραπείας σε Αγγλία και Αμερική και οι πρώτες επιστημονικές οργανώσεις του επαγγέλματος.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως η μουσική μπορεί να διατηρήσει σε θετικά επίπεδα, ακόμα και να επανεκπαιδεύσει το εγκεφαλικό µας σύστημα.

Τι είναι η μουσικοθεραπεία;

Μέσα από τη δημιουργία και την έκφραση, στόχος είναι η μουσική να γίνει το μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ του παιδιού και του θεραπευτή και το εργαλείο για την επίτευξη θεραπευτικών στόχων. Οι στόχοι της μουσικοθεραπείας διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Έτσι, είναι μια θεραπεία καθαρά προσωπική και εξατομικευμένη για κάθε περίπτωση, ωστόσο μπορεί να εφαρμοστεί και ομαδικά, έχοντας γνώση του ιστορικού κάθε παιδιού. Οι τεχνικές της μουσικοθεραπείας διακρίνονται στις «δεκτικές» μεθόδους, που βασίζονται στη μουσική ακρόαση και στις «ενεργητικές» μεθόδους, που βασίζονται στη μουσική ή ηχητική δημιουργία, µέσω του αυτοσχεδιασμού.

Πως και που γίνεται η μουσικοθεραπεία;

Οι θεραπείες γίνονται σε κατάλληλα οργανωμένο χώρο, συνήθως δύο φορές τη βδομάδα και έχουν διάρκεια από 30-50 λεπτά. Μπορούν να γίνουν σε ατομικό, ομαδικό ή οικογενειακό επίπεδο, ανάλογα µε την περίπτωση. Η μουσική και οι ήχοι δημιουργούνται αυθόρμητα εκείνη τη στιγμή από το παιδί και το θεραπευτή. Ο θεραπευτής στοχεύει στη δημιουργία μιας αλληλεπίδρασης και μιας σχέσης µε το παιδί, µέσω της μουσικής και των ήχων που δημιουργούν και μοιράζονται μαζί. Η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τη μουσική του παιδιού και του θεραπευτή, φωνητικούς ήχους, κινήσεις, λέξεις ή και εκφράσεις προσώπου.

Το παιδί χρειάζεται να έχει κάποια µουσική παιδεία;

ΟΧΙ. Το παιδί δεν χρειάζεται να έχει καμία μουσική παιδεία. Προσφέρονται μουσικά όργανα τα οποία είναι προσιτά και μπορεί εύκολα να παίξει το παιδί.(κρουστά κυρίως) Επίσης δεν χρησιμοποιείται κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής κατά τη διάρκεια της μουσικοθεραπείας. Η μουσική αυτοσχεδιάζεται εκείνη τη στιγμή ανάλογα µε τη διάθεση και την κατάσταση του παιδιού, και ανάλογα µε τους στόχους που έχουν τεθεί.

Γιατί η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει;

Κάθε άνθρωπος ανταποκρίνεται στη μουσική. Γεννιόμαστε όλοι µας µε αυτή την ικανότητα. Αρκεί µόνο να σκεφτείτε πόσο πολύ ανταποκρίνονται τα παιδιά στο ρυθμό και τη μουσική από τα πρώτα τους χρόνια. Ακόμα και τα έµβρυα δύνανται να ανταποκρίνονται σε εξωτερικούς ήχους, να αποκωδικοποιούν τους χτύπους της καρδιάς της μητέρας και να εναρμονίζονται µε το εκάστοτε ηχητικό περιβάλλον. Οι έρευνες έδειξαν ότι αυτή η ικανότητα, να ανταποκρίνονται δηλαδή τα παιδιά στη µουσική, δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε δυσκολία, σύνδρομο ή διαταραχή.

Επίσης, η µουσική έχει άµεση επίδραση στη συµπεριφορά, την κίνηση και τη συναισθηµατική κατάσταση. Έτσι λοιπόν, η µουσική επηρεάζει άµεσα τόσο το σώµα όσο και το πνεύµα. Η µουσική µπορεί να εκφράσει αυτό που δεν µπορούν να πουν οι λέξεις, και έτσι αποτελεί µια ισχυρή γέφυρα µε το συναισθηµατικό κόσµο.

Η µουσικοθεραπεία στηρίζεται και δουλεύει ιδιαίτερα µε τον µη-λεκτικό τρόπο επικοινωνίας µεταξύ των ανθρώπων, όπως είναι η βλεµµατική επαφή, οι εκφράσεις του προσώπου, η στάση του σώµατος, η απόσταση και ο τόνος της φωνής. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιµο για παιδιά που έχουν δυσκολίες στον τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης και στο χτίσιµο σχέσεων µε άλλα άτοµα.

Ποια παιδιά και σε ποιους τοµείς µπορεί να βοηθήσει η µουσικοθεραπεία;

Η µουσικοθεραπεία µπορεί να βοηθήσει παιδιά µε:

  • Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (Αυτισµός, Asperger, Σύνδροµο Rett)
  • Εγγενείς διαταραχές/σύνδροµα (Σύνδροµο Down, Σύνδροµο Εύθραστου Χ κ.α)
  • Διαταραχή Ελλειµµατικής προσοχής µε ή χωρίς υπερκινητικότητα
  • Δυσκολίες/διαταραχές στην επικοινωνία
  • Νευρολογικές παθήσεις (π.χ σύνδροµα, εγκεφαλική παράλυση)
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Νοητική υστέρηση
  • Συναισθηµατικές δυσκολίες
  • Προβλήµατα συµπεριφοράς
  • Κινητικές δυσκολίες

Πιο συγκεκριµένα, η µουσικοθεραπεία µπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και βελτίωση των πιο κάτω:

  • Ανάπτυξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
  • Ανάπτυξη της ικανότητας για συγκέντρωση
  • Ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης και της αυτοέκφρασης.
  • Ανάπτυξη λόγου και οµιλίας
  • Ανάπτυξη της επίγνωσης του εαυτού και της αυτοπεποίθησης.
  • Έκφραση και επεξεργασία διαφορετικών συναισθηµάτων.
  • Ανάπτυξη σηµαντικών δεξιοτήτων όπως η ακρόαση, η εναλλαγή σειράς και η

ικανότητα του παιδιού να µοιράζεται.

  • Ανάπτυξη αδρής και λεπτής κινητικότητας.
  • Ενδυνάµωση και ενίσχυση της χρήσης της φωνής και ανάπτυξης του λόγου.
  • Διεύρυνση δεξιοτήτων του συντονισµού της κίνησης.
  • Συναισθηµατική στήριξη

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Για κάθε γυναίκα που θέλει να συνδυάζει μόδα και πρακτικότητα!

Peristeri News

Πού θα βρείτε τα πιο στιλάτα παπούτσια της φετινής σεζόν;

Peristeri News

Εμφυτεύματα δοντιών για… πλήρες χαμόγελο!

Peristeri News

Leave a Comment