Το σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό. Στόχος είναι να «σωθεί» το καλοκαίρι για τον τουρισμό, αλλά και να παραμείνει η Ελλάδα ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός.
Το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες: ενίσχυση των δοµών υγείας, ενίσχυση με ανθρώπινο δυναµικό, επάρκεια σε μέσα ατοµικής προστασίας, διασύνδεση µε νοσοκοµεία αναφοράς και πρόσβαση σε τεστ ανίχνευσης του ιού.
Νωρίτερα, ο υπουργός παρουσίασε ένα ακτινωτό σχέδιο δράσης, που διασύνδεει τη νησιωτική Ελλάδα και τα μεγάλα νοσοκομεία στην υπόλοιπη χώρα, τη δυναμική σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, καθώς και τις προσλήψεις που έχουν ξεκινήσει προκειμένου να είναι ενισχυμένο στο σύστημα υγείας εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και εν μέσω πανδημίας.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, έχουν δεσμευθεί 446 κλίνες για να υποδεχθούν πιθανούς ασθενείς με Covid-19 στα νησιά, με άμεση δυνατότητα επέκτασης σε 649, ενώ ήδη είναι έτοιμες 18 ΜΕΘ, οι οποίες, σε περίπτωση ανάγκης, μπορούν να φτάσουν τις 79. Κι όλα αυτά μέχρι να γίνει η μεταφορά των ασθενών από αέρος ή με πλωτά μέσα στα μεγάλα νοσοκομεία της ενδοχώρας.
Για παράδειγμα, ασθενείς από Σάμο, Σαντορίνη και Τήνο θα μεταφέρονται στο Τζάνειο νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ ασθενείς από Νάξο στο Αττικόν κ.λπ.
Επίσης, έγιναν 687 προσλήψεις: οι 72 αφορούν επικουρικούς ιατρούς και οι 615 νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά κι έχουν εγκριθεί στο σύνολο να φτάσουν τις 1.100.
Σε 24ωρη ετοιμότητα τίθενται όλες οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη τη νησιωτική χώρα, που σημαίνει με απλά λόγια ότι εκτός των νοσοκομείων θα λειτουργούν 24ωρο και τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας.
Οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν να κάνουν τεστ ανίχνευσης για τον ιό σε όλα τα νησιά, κυρίως σε κλειστούς πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες. Μέχρι στιγμής λειτουργούν 9 ΚΟΜΥ, σε Θάσο, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και σε εξέλιξη είναι η συγκρότηση άλλων 106, σε Σαλαμίνα, Αγκίστρι, Αίγινα, Κύθηρα, Πόρο, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθο, Λέσβο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Σάμη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήμνο, Σάμο, Χίο, Άνδρο, Σαντορίνη, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Τήνο, Κρήτη.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός, έχουν ήδη διεξαχθεί αρκετοί έλεγχοι σε πολλά απομακρυσμένα νησιά από τις πλωτές ομάδες υγείας που ανήκουν σε ΜΚΟ σε συνεργασία με το ΕΟΔΥ, ενώ έχουν εγκατασταθεί μικροί μοριακοί αναλυτές σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κέρκυρα, Πάρο, Αντίπαρο, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω, Λέρο και Κάλυμνο. Στόχος είναι να εγκατασταθούν κι άλλου μοριακοί αναλυτές για να καλυφθούν πάνω από 20 νησιά της χώρας που δέχονται αρκετό τουρισμό, όπως είναι η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, η Μήλος, η Μύκονος, η Κάρπαθος, η Ικαρία, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Σαντορίνη και η Κως.
Η μεταφορά των δειγμάτων θα γίνεται στο εργαστήριο αναφοράς ανά περιφέρεια, δηλαδή για παράδειγμα όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού στην Αθήνα.
Όσον αφορά τις διακομιδές, το ΕΚΑΒ έχει ενισχυθεί με έναν ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ έχουν παραληφθεί κι άλλοι οκτώ και από βδομάδα αναμένονται άλλες δύο τέτοιες κάψουλες που θα βοηθήσουν να γίνονται οι πιθανές μεταφορές των ασθενών με ασφάλεια. Οι διακομιδές θα γίνονται από όλες τις βάσεις με αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα. Οι βάσεις θα είναι από Ελευσίνα, Σύρο, Ρόδο, Άκτιο και Θεσσαλονίκη.
Χ. Θεοχάρης: Ανοίγουν από 1η Ιουλίου αεροδρόμια-λιμάνια
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανακοίνωσε ότι από 15 Ιουνίου αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για Ιταλία, Ισπανία. Από 1η Ιουλίου θα ανοίξουν όλα τα ελληνικά λιμάνια για κατάπλου πλοίων από την Ιταλία και άλλες χώρες του εξωτερικού. Από την ίδια ημερομηνία ανοίγει τότε σταδιακά και η κρουαζιέρα.
Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου αρχίζουν και πάλι οι πτήσεις προς/από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού:
Για τις αφίξεις διεθνών πτήσεων από 15 έως 30 Ιουνίου θα ακολουθηθούν οι οδηγίες της ΕΕ για τις απαγορεύσεις για non-essential travel από χώρες εκτός Ε.Ε.
Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
- Αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία
- Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μόνο για essential travel
- Διατηρείται η απαγόρευση για Μεγ. Βρετανία και Τουρκία
Αεροδρόμιο «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης
- Επιτρέπονται όλες οι πτήσεις
- Διατήρηση απαγόρευσης για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
Θαλάσσιες αφίξεις από 15/6-30/6
- Απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια
- Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα
Χερσαίες αφίξεις από 15/6-30/6
- Κλειστά χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων)
- Ανοικτά με Βουλγαρία
Διεθνείς πτήσεις-αφίξεις από 1η Ιουλίου
- Αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας
- Συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΕΕ για την λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.
Χερσαίες αφίξεις από 1η Ιουλίου
- Άρση περιορισμών από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
- Επανεξέταση έως 30/6 για την Τουρκία
Θαλάσσιες αφίξεις από 1η Ιουλίου
Επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια
Μέτρα προληπτικού ελέγχου
Αφίξεις 15/6-30/6, Αθήνα & Θεσσαλονίκη
Από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA:
- Δειγματοληπτικά τεστ
- Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ
- 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας.
Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA:
- Τεστ σε όλους
- Μία ημέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ
- 14 μέρες καραντίνας σε περίπτωση ΘΕΤΙΚΟΥ τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία)
Αφίξεις από 1η Ιουλίου / Για όλες τις χώρες προέλευσης
- Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ( ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα (από 1/7 και μετά)
- Δειγματοληπτικά τεστ
- 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας
Ξενοδοχεία καραντίνας
Στις πρωτεύουσες νομών και σε όλα τα νησιά.
Στ. Πέτσας: Να συνεχιστούν ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα
«Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνει όλα το προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων, ώστε να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε όλοι ένα ασφαλές καλοκαίρι ιδίως φέτος με τη εξέλιξη της πανδημίας. Σε όλους εμάς υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την ενίσχυση των νησιωτικών υγειονομικών δομών.
«Ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο, αλλά είναι φανερό ότι δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό» σημείωσε αναφερόμενος στο άνοιγμα στον Τουρισμό από 1ης Ιουλίου. «Με σχέδιο προχωρούμε ώστε να έχουμε υλοποιήσει την πρώτη μας προτεραιότητα, που είναι η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες» τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.