Στις 4 Ιουλίου θα αρχίσει η διάθεση του πρώτου desktop PC που θα τρέχει Chrome OS, με την ονομασία Xi3 … ChromiumPC.
Στις 4 Ιουλίου θα αρχίσει η διάθεση του πρώτου desktop PC που θα τρέχει Chrome OS, με την ονομασία Xi3 … ChromiumPC.
Στα μέσα Μαΐου η Google ανακοίνωσε ότι η Acer και η Samsung θα είναι οι πρώτες εταιρείες που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, μέσα στο καλοκαίρι, τα πρώτα notebooks τα οποία θα βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Chrome OS. Θα θυμάστε ίσως ότι πριν από λίγο καιρό, η ίδια η Google είχε κυκλοφορήσει ένα πρωτότυπο notebook ονόματι Cr48, το οποίο έστειλε σε επιλεγμένους αποδέκτες στις ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν την τύχη να δοκιμάσουν μια πρώιμη μορφή του καινούριου αυτού λειτουργικού, το οποίο στηρίζεται εξολοκλήρου στο web και παρέχει “cloud-based” εφαρμογές.
Σήμερα μαθαίνουμε ότι η εταιρεία Xi3 ετοιμάζεται για την κυκλοφορία του πρώτου desktop συστήματος, βασισμένο στο Chrome OS, και το οποίο θα κυκλοφορήσει εντός του Ιουλίου. Δεν θα πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του ογκώδη desktop cases, καθώς το Xi3 ChromiumPC, όπως θα ονομάζεται, έρχεται στη μορφή μεταλλικού κύβου me διαστάσεις 10x9x9 εκατοστών περίπου. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα μικρό σύνολο ηλεκτρονικών που φιλοξενεί επεξεργαστή μονού ή διπλού πυρήνα, αρχιτεκτονικής x86.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η αρχιτεκτονική με την οποία είναι δομημένη η πλακέτα του, επί της ουσίας τη διαιρεί σε τρία διακριτά κομμάτια (modules), εκείνο του επεξεργαστή, και δύο I/O που αναλαμβάνουν την επικοινωνία του συστήματος με περιφερειακές συσκευές. Έτσι, μπορείτε να προσθαφαιρέσετε modules και να προσδώσετε νέες δυνατότητες στο σύστημά σας. Θεωρητικά αυτό φαίνεται ιδιαίτερα πρακτικό, αλλά μένει να δει κανείς στην πράξη τι είδους υποστήριξη θα έχει αυτή η ιδέα από κατασκευαστές που θα θελήσουν να κυκλοφορήσουν συμβατά modules.
Μια πιο προσεκτική ματιά στα specs του συστήματος αποκαλύπτουν δύο εκδόσεις: το 5A Model # 5342 βασίζεται σε επεξεργαστή AMD Athlon 64 X2 3400e, ενώ το, χαμηλότερων προδιαγραφών 5A Model # 5202, βασίζεται στον μονοπύρηνο AMD Athlon 64 2000+. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς δεν έχουμε να κάνουμε με ότι το νεώτερο από τεχνολογικής πλευράς, ωστόσο το σκεπτικό είναι ότι αυτά τα μικρά PCs θα καλύψουν βασικές υπολογιστικές ανάγκες, ενώ θα αποτελέσουν βάση για συστήματα που θα ενσωματωθούν σε συσκευές όπως ATMs, Info-kiosks και άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και δύο I/O modules: το πρώτο περιέχει τις βασικές θύρες επέκτασης, me άλλα λόγια: 2 θύρες eSATA 2.5, 6 θύρες USB 2.0, 3 προγραμματιζόμενες θύρες ήχου (εξωτερικά), ενώ εσωτερικά θα διαθέτει απλώς μία θύρα για τη σύνδεση του USB 2.0 connector και την τροφοδοσία του ανεμιστήρα.
Το δεύτερο module “στεγάζει” το υποσύστημα γραφικών με τις εξής προδιαγραφές:
Υποστήριξη DX11 και Open GL v2.0, αποκωδικοποίηση UVD 2.0 – VC-1, MPEG2, MPEG4, συμμόρφωση με το πρωτόκολλο HDCP: v1.3b (up to 1080p), μνήμη 128MB (DDR2-800), μέγιστη ανάλυση 2560×1600 με χρώμα 32bpp, και εξόδους DVI-DL + VGA, DVI-DL + DP, VGA + DP, με προαιρετικό converter σε HDMI.