Την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε η Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού, εγκρίνοντας τη σχετική εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Σταύρου Θεοδωράκη.
Το «διαζύγιο» υπερψηφίστηκε από 97 μέλη της Συνέλευσης, ενώ εναντίον της σχετικής πρότασης τάχθηκαν 16 στελέχη του κόμματος. Πέντε μέλη, παράλληλα, ψήφισαν λευκό.
Η ΜΕΣΥΑ αποφάσισε, επιπλέον, τη διεξαγωγή συνεδρίου τον προσεχή Οκτώβριο, για την έγκριση των νέων πολιτικών θέσεων, τις προοπτικές των πολιτικών συνεργασιών και την εκλογή νέων ηγετικών οργάνων.
Κατά την παρέμβασή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα σενάρια περί συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως είναι «υβριστικό να λέγεται ότι το Ποτάμι θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ».
Περιγράφοντας τους λόγους αποχώρησης από τον κεντροαριστερό φορέα, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αδυναμία διεύρυνσης των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, διαβεβαιώνοντας ότι το «διαζύγιο» αποτελεί αυτή τη στιγμή την πλέον ενδεδειγμένη λύση.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΜΕΣΥΑ, παρέμβαση υπέρ της παραμονής πραγματοποιήθηκε από τους Μίλτο Κύρκο και Γιάννη Μεϊμάρογλου.
Τα δύο στελέχη αξίωσαν την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής, υπό συγκεκριμένους προγραμματικούς όρους, οι οποίοι αφορούν:
- τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης
- την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα
- την αναμόρφωση της γεωργίας
- την τόνωση του τουρισμού
- τη διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού πλαισίου
Ταυτόχρονα, πρότειναν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των παραπάνω μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει τις δράσεις των πρώτων 100 ημερών, του ενός χρόνου και των τριών επόμενων ετών.
Η αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛ.
«Προχωράμε μπροστά μ΄ αυτούς που θέλουν και μπορούν» ήταν το πρώτο σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής, μετά την απόφαση του Ποταμιού για αποχώρηση από τον ενιαίο κεντροαριστερό φορέα.
«Το ΚΙΝΑΛ είναι το κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του, οι οποίοι αποτελούν τους μόνους αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του» ανέφερε, χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του.
Στόχος μας, όπως πρόσθεσε σχετικά, είναι «ο αυτόνομος πρωταγωνιστικός μας ρόλος, μέσα από την αύξηση της επιρροής μας και την ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών».
Και κατέληξε: «Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Νοεμβρίου και στο συνέδριο του Μαρτίου, αποτυπώθηκε με σαφήνεια ότι το κίνημα αλλαγής εκφράζει τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.
»Ενώσαμε και εκφράζουμε τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Υπηρετούμε την απαίτηση του προοδευτικού κόσμου για πολιτική ενότητα μέσα από τις αναγκαίες συνθέσεις. Οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος αρκεί να διασφαλίζουν την ενότητα και την συσπείρωση και όχι να οδηγούν στον κατακερματισμό».
Αποχωρήσεις στο Ποτάμι
Σε περιδίνηση βρίσκεται το Ποτάμι, μετά την απόφαση για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, καθώς ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.
Συγκεκριμένα, η πολιτική κίνηση «Μπροστά», η οποία συνεργάστηκε με το Ποτάμι τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε την αποχώρηση από το κόμμα και την παραμονή στο Κίνημα Αλλαγής.
Σημειώνεται ότι η Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, έπειτα από εισήγηση του κ. Θεοδωράκη, αποφάσισε την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής και τη διεξαγωγή συνεδρίου τον προσεχή Οκτώβριο.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Κινήματος, το οποίο σε ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι «προχωράμε μπροστά με όσους μπορούν και θέλουν».
Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της απόφασης για αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ τάχθηκε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Μίλτος Κύρκος.
Η ανακοίνωση του «Μπροστά»
«Η σημερινή απόφαση της ΜΕ.ΣΥ.Α. για αυτόνομη πορεία του Ποταμιού έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα του Κινήματος Αλλαγής, την οποία θεωρούμε ουσιαστική προϋπόθεση για την πολιτική ανάκαμψη του προοδευτικού χώρου, αλλά και βασική προϋπόθεση της συνεργασίας μας με το Ποτάμι από το 2015.
Στα χιλιάδες στελέχη του Ποταμιού, που ήρθαν στις κάλπες του Νοεμβρίου, που πιστεύουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι λόγος ρήξης και πιστεύουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούν να επιβιώσουν οι ιδέες τους, τα καλούμε να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα.
Ευχαριστούμε το Σταύρο Θεοδωράκη και τους συνεργάτες του, τους βουλευτές, τα πολιτικά στελέχη, τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και τους εθελοντές του Ποταμιού για τη συνεργασία.
Ευχόμαστε στο Ποτάμι να συνεχίσει να υπάρχει χάριν της πολυφωνίας που έχει ανάγκη η πολιτική μας ζωή».