Το όνομα του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, αγωνιστή και κορυφαίου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη φέρει στο εξής το Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων (ΒΙΟΦΙΑΛ) του Δήμου Ιλίου, ύστερα από την επίσημη τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και υπό τους ήχους της αγαπημένης και μοναδικής μουσικής του.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού «Μίκης Θεοδωράκης-Ίλιον: Οι μεγάλοι σταθμοί», ενώ προβλήθηκε ένα εξαιρετικό βίντεο με την ιστορία του βιομηχανικού χώρου της ΒΙΟΦΙΑΛ, όπως αποτυπώθηκε από το ιστορικό αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, του Δήμου Ιλίου και τις προσωπικές μαρτυρίες του υψηλόβαθμου στελέχους της ΒΙΟΦΙΑΛ, Δημήτρη Κωστόπουλου.
Παράλληλα, σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως οι Πέγκυ Ζήνα, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Μπάμπης Βελισσάριος, Σαββέρια Μαργιολά, Παναγιώτης Πετράκης, Γιώργος Λύρας, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, συμμετείχαν σε αφιέρωμα στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη με την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
«Δεν είναι μια απλή απόφαση ονοματοδοσίας. Είναι η συνειδητή επιλογή μιας πράξης τιμής και ευγνωμοσύνης για τον σπουδαίο Έλληνα και ταυτόχρονα, μια προσπάθεια να μεταλαμπαδεύσουμε αναλλοίωτα στον χρόνο, το πνεύμα, το έργο, τις αξίες και τη συνολική προσφορά του» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος. Πρόσθεσε δε, ότι επιλέχθηκε το παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΟΦΙΑΛ, «ένα ιστορικής σημασίας κτήριο, υπόδειγμα εργοστασιακής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ΄50, που συνδέθηκε άρρηκτα με τους αγώνες και τον μόχθο των πολιτών μας και εξαγοράστηκε από τον Δήμο, επί δημαρχίας Βασίλη Κουκουβίνου, με σκοπό να μετατραπεί σε κοιτίδα πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς. Ένα κτήριο – στολίδι, που τιμά την ιστορική μνήμη της περιοχής μας και πλέον, με το όνομά του, τιμά την ιστορική και πολιτιστική μνήμη όλων των Ελλήνων».
Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους όσοι συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, διαθέτοντας χρόνο, κόπο και αρχειακό υλικό.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και κόρη του μεγάλου Έλληνα Μαργαρίτα Θεοδωράκη εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι τα Δυτικά προάστια φιλοξενούν έναν σύγχρονο χώρο υψηλής αισθητικής και προδιαγραφών, που όμοιός του δεν υπάρχει σε άλλες συνοικίες, καθώς και την αμέριστη χαρά της που φέρει το όνομα του πατέρα της και θα φιλοξενήσει την έδρα της Ορχήστρας που ο ίδιος δημιούργησε.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» Ζάτουνας Αρκαδίας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, παρέδωσε στον Δήμαρχο Ιλίου χειρόγραφο σημείωμα του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, στο οποίο εξέφραζε τη μεγάλη του χαρά για την ονοματοδοσία, αλλά και τη μεγάλη του επιθυμία του να αποτελέσει το Ίλιον την απαρχή για την πολιτιστική ανάπτυξη των λαϊκών δυτικών συνοικιών της Αθήνας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» πρόκειται να δημιουργηθεί παράρτημα του ομώνυμου φυσικού και ψηφιακού Μουσείου της Ζάτουνας, ενώ θα μεταφερθεί και η έδρα της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης». Παράλληλα, θα προκριθούν εκπαιδευτικές δράσεις με τη συμμετοχή των σχολείων του Δήμου, μέσα από την οποία θα παιδιά θα ενημερώνονται για την ιστορία του τόπου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, η προϊσταμένη υπηρεσίας Ιστορικού Αρχείου Ομίλου Πειραιώς Ελένη Μπενέκη, ο πρόεδρος της MEVACO A.E. και υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας κατασκευής φιάλης υγραερίου ΒΙΟΦΙΑΛ Δημήτρης Κωστόπουλος, ο Διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Ανδρέας Λεωτσάκος, ο Γ. Γ. του ΑΣΔΑ Θεόδωρος Αρβανίτης, ο πρώην πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Δημήτρης Καλογερόπουλος, Δήμαρχοι, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Δήμων, φορέων και Συλλόγων κ.ά.