Με ψήφισμα που τέθηκε από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου», η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου στηρίζει τον Παλαιστινιακό λαό.
Στο ψήφισμα αρνητικά ψήφισε η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι» και ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Μιχάλης Κακλαμάνος για την παράγραφο παράγραφο που αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες λόγω της συνεργασίας με το Ισραήλ.
Πάντως όλο το δημοτικό συμβούλιο μέσω των τοποθετήσεων από συμβούλους κάθε παράταξης τόνισε πως ο λαός της Παλαιστίνης δοκιμάζεται και πρέπει όλοι οι Έλληνες να σταθούνί στο πλευρό τους στηρίζοντας τα αιτήματά τους.
Αναλυτικά το ψήφισμα:
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου καταδικάζει τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραηλινού κράτους απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς καθημερινά, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και πολλά παιδιά.
Στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, στο δίκαιο αγώνα του κατά της ισραηλινής κατοχής, που διαιωνίζεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό, τις δολοφονίες αγωνιστών, τις φυλακίσεις, το απαράδεκτο τείχος, τους εποικισμούς του Ισραήλ, την προσπάθεια ταύτισης του θύτη με το θύμα.
Καταδικάζουμε την πράξη αναγνώρισης -από τις ΗΠΑ- της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Πρόκειται για μια ενέργεια που ρίχνει « λάδι στη φωτιά » της Μέσης Ανατολής και οδηγεί σε επικίνδυνη κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί αναβαθμίζει διαρκώς την πολιτική – οικονομική – στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας -Ισραήλ, ενισχύοντας έτσι τις επιθετικές δράσεις απέναντι στους Παλαιστίνιους και τους γειτονικούς λαούς. Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και τους πολεμικούς σχεδιασμούς εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους για το λαό.
Απαιτούμε:
• Να εφαρμόσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση την απόφαση που πήρε η βουλή το Δεκέμβριο του 2015 αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ,
• Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του ’67.
• Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού στην Ιερουσαλήμ.
• Το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
• Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
• Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
• Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων των Υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λιβάνου.
• Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.
• Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.