Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Χαρακτηριστικό της πεντάωρης συνεδρίασης ήταν η απροθυμία των βουλευτών να πάρουν το λόγο, σε αντίθεση με ότι είχε συμβεί τις προηγούμενες μέρες με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών μόλις 12, ενώ ελάχιστοι από τους βουλευτές παρακολούθησαν την συζήτηση στην Ολομέλεια.
Η συζήτηση, καθώς έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι, με την ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να ζητήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Νάσο Αλευρά επεσήμανε ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο.
Όπως τόνισε ο κ. Αλευράς, με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια – εκτός από διατάξεις οι οποίες έχουν αντιστοίχιση με τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της δημοσιονομικής διαχείρισης – να διορθωθούν προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις αποκλίσεις που παρουσίασαν τα δημόσια οικονομικά ως άμεση και επιτακτική ανάγκη να ληφθούν τα άμεσα διορθωτικά μέτρα. Όπως σημείωσε έρχεται να αντιμετωπίσει δύο βασικά θέματα:
Τα φορολογικά μέτρα με τα οποία επιχειρείται να διορθωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος και ρυθμίζεται το θέμα της εθνικής συμβολής στο πρόγραμμα για τη δανειοδότηση της χώρας μέσω των αποκρατικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή διαδικασία ο κ. Αλευράς τόνισε ότι έχουν περιληφθεί διατάξεις που σχετίζονται με την επενδυτική και την πολεοδομική ταυτότητα των ακινήτων του δημοσίου έτσι ώστε η πώλησή τους ή η ιδιωτικοποίηση ή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίησή τους να προσφέρει πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο και οι διατάξεις για τα εργασιακά.
Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί προέκταση του Μεσοπρόθεσμου και θα αποδειχτεί ότι το σύνολο των πολιτικών αυτών είναι σε λάθος κατεύθυνση «όχι με νούμερα αλλά με τα πρωτοφανή σε αγριότητα και αδικία μέτρα που έρχονται».
Όπως είπε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ με τον εφαρμοστικό νόμο αποδεικνύεται η αποτυχία της κυβέρνησης η οποία αποτυπώνεται στην κατάρρευση των δεικτών, την ίδια στιγμή που οι θυσίες πήγαν χαμένες ενώ κατέρρευσε και η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση (καθώς στο σχέδιο νόμου αυτό εμπεριέχονται νέα φορολογικά και εργασιακά νομοσχέδια). «Βάζει την κυβέρνηση στη γωνία ο εφαρμοστικός νόμος γιατί θα αποδείξει ότι οι θέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση θα είναι οι πολιτικές που θα αρχίσει η κυβέρνηση να υιοθετεί» σημείωσε.
Δεδομένου όμως ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι πολιτικές για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που η ΝΔ πρότεινε εδώ και 20 μήνες, όπως είπε ο κ. Βρούτσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σταθμίζοντας υπεύθυνα και σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα θα το στηρίξει» (εκτός από το κεφάλαιο Β, που περιλαμβάνει «περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες»).
Επίσης ανέφερε ότι και στο κομμάτι των δαπανών η ΝΔ θα στηρίξει γιατί δεν είναι μόνον τα έσοδα αλλά και η μείωση των δαπανών του Δημοσίου ενώ θα ψηφίσει και την ρύθμιση για το 2% εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων για την ανεργία. «Δεν θα στηρίξει τον φορολογικό όλεθρο ούτε τις νέες περικοπές συντάξεων που περιλαμβάνονται σε αυτό» είπε και ξεκαθάρισε ότι ενώ χαιρετίζει την ίδρυση Ταμείου Ανέργων Αυτοαπασχολούμενων δεν θα το ψηφίσει γιατί έρχεται σε άρθρο στο οποίο αντιτίθεται, ενώ δέχεται την διάταξη για την διευθέτηση εργασίας.
«Αξίζει να ακούσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την υπευθυνότητα της ΝΔ η οποία στην κρίσιμη αυτή στιγμή και στη μεγάλη αυτή επιλογή λέει «ναι» στις αποκρατικοποίηση και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η ΝΔ θα στηρίξει τα νομοσχέδια που θα βοηθήσουν την πατρίδα και τους Έλληνες να βγουν από το αδιέξοδο της κρίσης γιατί πάνω από όλα έχουμε αποδείξει διαχρονικά ότι πάνω από όλα βάζουμε το εθνικό συμφέρον» τόνισε συμπερασματικά ο εισηγητής της ΝΔ.
Το ΚΚΕ αφού κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας αποχώρησε για να επανέλθει στην αυριανή ψηφοφορία. Ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε «έκτρωμα» τον «εφαρμοστικό» νόμο τονίζοντας πως με αυτόν κλιμακώνεται η πιο βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση.
Όπως ανέφερε πρόκειται για μια πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με μισθούς πείνας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του συνόλου των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ενώ δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για την άνθηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Όπως είπε ακόμη διευρύνει την εμπορευματοποίηση στην Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια και γενικεύει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας καταργώντας και τους ελάχιστους θεσμούς περιβαλλοντικής προστασίας.
Από τον ΛΑΟΣ ο ειδικός αγορητής Μάκης Βορίδης επισήμανε την αντίθεσή στην ρύθμιση για τις αποκρατικοποιήσεις τονίζοντας πως δεν μπορείς να προχωρήσεις έχοντας προκαθορίσει το χρόνο της πώλησης και ομοίως η Βουλή δεν μπορεί να εγκρίνει μια διαδικασία στην οποία δεν λέγεται τίποτα σχετικά για την διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, τον τρόπο καθορισμού του τιμήματος, τις προϋποθέσεις διαφάνειας ενώ δεν υπάρχει δέσμευση για το ότι οι αποφάσεις θα κυρώνονται με νόμο.
Περαιτέρω ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι διαφωνεί με την ύπαρξη παρατηρητών της τρόικας στο ΔΣ. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να καμφθούν – σημείωσε ο κ. Βορίδης – όλες οι πολεοδομικές διατάξεις χωρίς να είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένα τα αναπτυξιακά σχέδια για τα ακίνητα του Δημοσίου ενώ δεν είναι δυνατόν να δημιουργούνται θεσμοί (όπως αυτός της επιφάνειας) που κονιορτοποιούν την ενότητα του αστικού κώδικα και θα δημιουργήσει τεράστιες αντιφάσεις στους εφαρμοστές του Δικαίου. Τέλος πλήρη αντίθεση δήλωσε στην «φοροεπιδρομή» η οποία και δεν έχει καμία λογική και εξοντώνει το μέσο εισόδημα και δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε πως μπορεί «να εξασφαλίσατε τους 155, αλλά το 75% του ελληνικού λαού είναι εναντίον της πολιτικής σας, γι αυτό και προωθείτε σαν τον κλέφτη μέτρα 80 δισ που ξεπουλούν την δημόσια περιουσία υπό την επιτροπεία της τρόικας και επιβαρύνουν τους κοινωνικά ασθενέσθερους».
«Όση βία και αν χρησιμοποιήσετε με την βοήθεια των κουκουλοφόρων, αυτή η πρωτοφανής σε κοινωνική αγριότητα πολιτική δεν πρόκειται να σας πάει μακριά» ανέφερε. Όπως είπε ακόμη ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Βενιζέλος υποστήριζε ότι κάθε ιδιωτικοποίηση και κάθε πώληση απαιτεί ξεχωριστό νόμο και ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή με 180 ψήφους, ενώ – όπως σχολίασε – «ο εφαρμοστικός νόμος αναιρεί πλήρως το πρώτο μετατρέποντας τη Βουλή σε διακοσμητική όσο για το δεύτερο ο λαλίστατος κύριος υπουργός τα μασάει».