Δεν υπάρχει υποχώρηση εκ μέρους των ευρωπαίων εταίρων στη συμφωνία που έχει κλείσει με το ΔΝΤ και αφορά μέτρα – “δικλείδες ασφαλείας” σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του Eurogroup, που συνήλθε στο Άμστερνταμ.
Όπως τόνισε, το πακέτο που ήδη έχει συμφωνηθεί αναλογεί στο 3% του ΑΕΠ και η υλοποίησή του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο χρειάζονται και έκτακτα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), συμπληρωματικά, ως εγγύηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν “μόνο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη” – εκφράζοντας πάντως αισιοδοξία.
“Τα τελευταία στοιχεία από την Ελλάδα ήταν αρκετά καλά και υπάρχει λόγος για αισιοδοξία. Αλλά για να υπάρχει περισσότερη βεβαιότητα και εμπιστοσύνη, τόσο το Eurogroup, όσο και οι επενδυτές και οι αγορές, ζητάμε να εγκριθούν τα επιπλέον μέτρα” σημείωσε.
“Το έκτακτο πακέτο μέτρων πρέπει να είναι αξιόπιστο, να νομοθετηθεί προκαταβολικά, να είναι αυτοματοποιημένο και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες”, είπε.
Και συμπλήρωσε: “Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς υπάρχει σημαντική προσέγγιση σε ασφαλιστικό, φορολογία, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα αποδέχθηκε να εργαστεί εποικοδομητικά για τη δημιουργία ενός πακέτου προληπτικών μέτρων”.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup για “κούρεμα” χρέους της Ελλάδας, για να τονίσει ότι “μόλις η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, θα εξεταστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Εξετάζουμε την αναπροσαρμογή του χρέους, μέσω της πιθανής μείωσης των επιτοκίων ή της περιόδου χάριτος”.
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως “είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και ζήτησα από την ομάδα μου να είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως. Η εργασία πρέπει να γίνει σε δύο σκέλη: όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους”.
“Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα, προκειμένου να βοηθήσουν αυτόματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων”, είπε και ζήτησε την εκ των προτέρων νομοθέτηση αυτών των μέτρων.
Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαβεβαίωσε ότι “είμαστε κοντά σε μία ισορροπημένη και θετική συμφωνία”.
Υπογράμμισε την ανάγκη η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι “το ζήτημα του χρέους πρέπει να συζητηθεί άμεσα, καθώς συνιστά προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”.
“Το Eurogroup διαπίστωσε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αθήνας- δανειστών”, τόνισε ο Βλάντις Ντομπρόβσκις. Και πρόσθεσε ότι “συζητάμε πλέον για τα έκτακτα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ”.
Ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους, προτείνοντας ως λύση την παράταση της περιόδου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων.
“Για σημαντική πρόοδο με την θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει” έκανε λόγο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.