Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα μελετήσει μεν το προτεινόμενο σύστημα, αλλά οπωσδήποτε μετά την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά για τις συγχωνεύσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Το σύστημα της «διττής εκπαίδευσης» (dual system), σύμφωνα με το οποίο το μεγαλύτερο κομμάτι της επαγγελματικές εκπαίδευσης θα έχει τη μορφή εργασιακής εμπειρίας και θα διεξάγεται υπό τη μορφή εργασίας, όχι στα σχολεία, αλλά στις επιχειρήσεις, επιχειρούν να εισάγουν οι Γερμανοί από το 2014.
Το σύστημα αυτό, το οποίο εφαρμόζεται ήδη στα τεχνικά λύκεια και στα αντίστοιχα των ΤΕΙ όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και των χωρών – δορυφόρων της, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, παρουσίασαν στο Ευρωκοινοβούλιο στον Έλληνα υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Όπως εξήγησαν, με τη μέθοδο της εργασιακής εμπειρίας, οι εκπαιδευόμενοι θα αμείβονται, έστω με συμβολικούς μισθούς, ενώ ταυτόχρονα θα σπουδάζουν και η ανεργία θα μειώνεται.
Ωστόσο κανείς δεν ανέλυσε το κατά πόσο αυτή η προοπτική θα δεσμεύει με κάποιο τρόπο και τις επιχειρήσεις και θα βοηθά τους σπουδαστές να ενταχθούν στην παραγωγή με κανονικούς μισθούς πλέον μετά το πέρας των σπουδών τους και του διαστήματος της εργασιακής εμπειρίας.
Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα μελετήσει μεν το προτεινόμενο σύστημα, αλλά οπωσδήποτε μετά την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά για τις συγχωνεύσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και την κατάθεση των νομοσχεδίων για την αναμόρφωση του γενικού και του επαγγελματικού Λυκείου, αφού προηγουμένως εξεταστούν όλες οι παράμετροι.