Ένας μηχανικός αλγόριθμος που ανέπτυξαν επιστήμονες μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Personality Neuroscience and Philosophical Transactions of the Royal Society.
Επιστημονική ομάδα από τα πανεπιστήμια Caltech και του Σαλερνο και το Ιατρικό Κέντρο «Κέδροι του Σινά» ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό εργαλείο που μπορεί να προβλέψει τη νοημοσύνη του ανθρώπου από τις λειτουργικές μαγνητικές απεικονίσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε φάση ηρεμίας.
Η λειτουργική MRI δημιουργεί έναν χάρτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας ανιχνεύοντας αλλαγές στην αιματική ροή σε συγκεκριμένες περιοχές. Με άλλα λόγια, η ευφυΐα ενός ατόμου μπορεί να απεικονιστεί στα πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας όταν δεν κάνει κάτι ή δεν σκέφτεται κάτι συγκεκριμένο.
Για να «εκπαιδεύσουν» τον αλγόριθμο επί των περίπλοκων προτύπων λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο Δρ Ραλφ Αντολφς και οι συνεργάτες του στο Κέντρο Εγκεφαλικής Απεικόνισης του Caltech χρησιμοποίησαν στοιχεία από το πρόγραμμα Human Connectome Project (HCP) το οποίο επιχειρεί την βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Οι ειδικοί μελέτησαν τις εγκεφαλικές απεικονίσεις και τα σκορ νοημοσύνης σχεδόν 900 ατόμων που είχαν πάρει μέρος στο πρόγραμμα, τα εισήγαγαν στον αλγόριθμο και μετά την επεξεργασία των δεδομένων πράγματι ο τελευταίος ήταν ικανός να προβλέψει τον δείκτη ευφυΐας με σχετική στατιστική ακρίβεια.
Βέβαια ο αλγόριθμος επιδέχεται μεγάλης βελτίωσης καθώς στόχος των επιστημόνων είναι να μπορεί να αξιοποιηθεί κάθε επιπλέον πληροφορία από τον εγκέφαλο.
«Οι πληροφορίες που μας δίνει η αξιολόγηση του εγκεφάλου μπορεί να αναλογούν μόνο στο 20% της ποικιλομορφίας της νοημοσύνης που παρατηρούμε στους ανθρώπους. Αν και προς το παρόν αυτό είναι αρκετό, απέχουμε ακόμα πολύ από την ουσία», σχολιάζει ο Ζιλιεν Ντουμπουά, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο «Κέδροι του Σινά».
Και συμπληρώνει ότι, «αφού ο αλγόριθμος βασίζεται σε σκορ νοημοσύνης, θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ευθύς εξ αρχής αν αυτά τα σκορ είναι σωστά».
Για την διευκρίνιση αυτού του καίριου θέματος οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πιο ακριβή υπολογισμό της ευφυΐας μετρώντας δέκα διαφορετικά γνωστικά πεδία επί των οποίων είχαν κληθεί να ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες συνδυαστικά με την προσωπικότητά τους.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αναλύθηκαν ήταν:
– πόσο ανοιχτός ήταν κάποιος σε νέες εμπειρίες
– η ευσυνειδησία
– η εξωστρέφεια
– η τερπονότητα
– ο νευρωτισμός.
«Η συνδεσιμότητα του εγκεφάλου σε φάση ηρεμίας μπορεί να προβλέψει με τη διάσταση της προσωπικότητας ως προς τις νέες εμπειρίες, ενώ ένα διαταραγμένο εγκεφαλικό δίκτυο προβλέπει τη γενική νοημοσύνη από τα στοιχεία της νευροαπεικόνισης σε κατάσταση ημερίας», σημειώνουν οι ειδικοί.