Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας φαίνεται να μην θέλει ουσιαστικά να εμπλακεί στο πολιτικό παιχνίδι, που στήνει ο Ερντογάν γύρω από την Αγία Σοφία, αλλά ούτε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Αυτό προκύπτει από την εισήγηση του εισαγγελέα. Σε 15 ημέρες η οριστική απόφαση.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ η εισήγηση του εισαγγελέα είναι ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο και δεν τίθεται θέμα πλαστής υπογραφής του Κεμάλ Ατατούρκ.
Ωστόσο σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα. Η οριστική απόφαση θα καθαρογραφεί και θα δημοσιοποιηθεί από το Δικαστήριο σε 15 ημέρες.
Ουσιαστικά η Δικαιοσύνη φαίνεται να πετάει λοιπόν το μπαλάκι στον Τούρκο πρόεδρο, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του μετατρέποντας το μνημείο αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί με ένα διάταγμα ή θα θελήσει να κρατήσει το ενδεχόμενο αυτό ως «όπλο» έως τις επόμενες εκλογές.
Θα πρέπει δε να ζυγίσει σε κάθε περίπτωση και τις διεθνείς αντιδράσεις και ειδικά την αντίδραση των ΗΠΑ, που έχουν καλέσει την Άγκυρα να σεβαστεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας.
Ο κ. Πομπέο κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.