Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ πριν από τον ύπνο δεν επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, αλλά αυτή η βραδινή κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι οι κύριοι ένοχοι που διαταράσσουν τον ύπνο.
Η έρευνα είναι μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής για να εκτιμηθεί ο τρόπος με τον οποίο η νυχτερινή χρήση των ουσιών επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Φλώριδας και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, έδειξε ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος 4 ώρες πριν από την ώρα του ύπνου είναι πολύ πιο πιθανό να παρεμβαίνει στην ποιότητα του ύπνου πολύ περισσότερο από ότι η κατανάλωση καφεΐνης.
Επίσης, η πρόσληψη νικοτίνης πριν την κατάκληση συσχετίστηκε ακόμα περισσότερο με τον διαταραγμένο ύπνο. Αντίθετα, η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού, αποτέλεσαν έκπληξη για τους ερευνητές καθώς όπως διαπιστώθηκε δεν είχαν σχέση με τον κακής ποιότητας ύπνο.
Η μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε 785 Αφροαμερικάνους για 14 χρόνια συνολικά 5.164 ημέρες και νύχτες με ακτιγραφίες (αισθητήρες ρολογιού καρπού) και καθημερινά ημερολόγια ύπνου. Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικά για τους Αφροαμερικανούς, οι οποίοι υποφέρουν από αϋπνία, άπνοια ύπνου και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο περισσότερο από άλλες εθνοτικές ή φυλετικές ομάδες.
Πολλές προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν αυτές τις συσχετίσεις είχαν περιοριστεί σε πολύ μικρά δείγματα πληθυσμού και διαφορετικές φυλές και εθνότητες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο κακός ύπνος στην υγεία και της εκτεταμένης χρήσης των ουσιών αυτών, σχετικά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει σωστά τη σχέση μεταξύ των παραμέτρων του ύπνου και της βραδινής χρήσης οινοπνεύματος, καφεΐνης και νικοτίνης.
Η νέα αυτή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham και Women, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard T. H Chan, το Πανεπιστήμιο Emory, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισιπή, αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες διαχρονικές έρευνες μέχρι σήμερα που εξετάζουν την κατανάλωση των ουσιών πριν τον ύπνο.
Όπως αναφέρθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, η κατανάλωση νικοτίνης ή αλκοόλ ή και τα δύο μαζί μέσα σε τέσσερις ώρες από την ώρα του ύπνου είχαν ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να έχουν ένα πολύ κακό ύπνο. Η σχέση αυτή παρέμεινε ακόμα και μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ύπνο, όπως η ηλικία, το φύλο, η παχυσαρκία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η εργασία / το σχολείο την επόμενη ημέρα και τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους ή άγχους.
Η λήψη νικοτίνης ήταν ο παράγοντας που συνδέεται περισσότερο με τη διακοπή του ύπνου και με τη διάρκεια του ύπνου, καθώς υπήρξε μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ της χρήσης νικοτίνης βράδυ και της αϋπνίας. Μεταξύ των συμμετεχόντων με αϋπνία, η λήψη νικοτίνης βράδυ συνδέθηκε με μια μέση μείωση της διάρκειας του ύπνου κατά 43 λεπτά.
«Αντίθετα, η πρόσληψη καφεΐνης τις ίδιες ακριβώς ώρες πριν τον ύπνο φάνηκε να μην έχει τέτοιο αποτέλεσμα», όπως παρατήρησε η επικεφαλής της μελέτης, Christine Spadola.
Πηγή: naftemporiki.gr