Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε δήλωση του, κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συνταχθούν με την πρόταση του και να σταθούν, όπως λέει, στο ύψος των περιστάσεων.
Ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά. Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα στηρίξει την πρόταση, εφόσον κατατεθεί ενώ και η Ελληνική Λύση συντάσσεται με την πρόταση αυτή. Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, επισημαίνουν ότι «οι Σπαρτιάτες δεν λογίζονται στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ούτε όμως και η Ελληνική Λύση που συνέπραξε με τη ΝΔ για να αλλάξει η σύνθεση στην ΑΔΑΕ και να μπλοκαριστεί η έρευνα».
Υπενθυμίζεται ότι για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης χρειάζεται το ένα 1/6 ήτοι 50 υπογραφές βουλευτών. Το άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της» και στην παράγραφο 5 επισημαίνεται ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση».
Τι προβλέπει η Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας
Τον απαιτούμενο αριθμό φαίνεται πως συγκεντρώνει η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετά την θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εκπρόσωπος του κόμματος Βούλα Κεχαγιά ανέφερε σχετικά: «Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ο,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές. Αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Βουλής για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών. Οι ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αθροιστικά 67 βουλευτές ενώ δεν αποκλείεται να συνυπογράψουν το κείμενο τα μέλη των ΚΟ της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η πρόταση θα κατατεθεί πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη καθώς απαιτείται λειτουργία της Ολομέλειας προκειμένου να αναγγελθεί επισήμως και να ξεκινήσει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η διαδικασία.
Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού «η πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής» ενώ προβλέπεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά μετά από 2 ημέρες εκτός και αν η κυβέρνηση την άμεση έναρξη των διαδικασιών.
Συνολικά η συζήτηση μπορεί να κρατήσει έως 3 ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.