Την παροχή επιπρόσθετης αμυντικής βοήθειας προς τις ουκρανικές δυνάμεις εξετάζει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Την παροχή επιπρόσθετης αμυντικής βοήθειας προς τις ουκρανικές δυνάμεις εξετάζει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times.
Επικαλούμενη δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εξέφρασαν την προθυμία τους να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο αποστολής αμυντικών όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις είναι επίσης διατεθειμένη να επανεξετάσει τις αντιρρήσεις που έφερε για την αποστολή τέτοιου είδους βοήθειας.
Ο Κέρι πρόκειται να μεταβεί την Πέμπτη στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και άλλους αξιωματούχους. Ο Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές για στρατιωτική δράση, στόχος της οποίας θα είναι η απομόνωση της Ρωσίας.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οκτώ πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόκειται να εκδώσουν σήμερα μια ανεξάρτητη έκθεση, με την οποία θα παροτρύνουν την Ουάσιγκτον να αποστείλει αμυντικά όπλα και εξοπλισμό ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναγνώρισης.
Οι μάχες αναζωπυρώθηκαν την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία καθώς φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν χρήση του πυροβολικού προκειμένου να απωθήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις από ένα στρατηγικά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορούν τη Ρωσία για την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων που προορίζονταν να παράσχουν υποστήριξη στους αυτονομιστές με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα οχήματα. Η Μόσχα αρνείται ότι εμπλέκεται άμεσα στις συγκρούσεις σχετικά με περιοχές τις οποίες το Κρεμλίνο αποκαλεί ως «Νέα Ρωσία».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να παρατείνουν για ακόμα έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί κατά της Ρωσίας και επρόκειτο να λήξουν σύντομα. Η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί επίσης να προβεί στην ενίσχυση των κυρώσεων που έχει επιβάλει.