PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τι θα γίνει με όσους έμειναν εκτός των μέτρων στήριξης



Το πακέτο μέτρων στήριξης που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τον Απρίλιο καλύπτει περίπου  1,7 εκατ. μισθωτούς, 600.000 επιχειρήσεις και 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Παρόλα αυτά υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για όσους μένουν εκτός στήριξης όπως από εκείνους που πιστεύουν ότι καλούνται να σηκώσουν εκείνοι μεγάλο βάρος από το δίχτυ ασφαλείας, χωρίς να υπάρχει ανάλογη πρόνοια ελάφρυνσης για τους ίδιους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ομάδες που έμειναν εκτός στήριξης και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εξετάζονται τρόποι στήριξής τους, με τις τελικές αποφάσεις να εξαρτώνται και από τα όσα θα αποφασίσει το Eurogroup και τις συζητήσεις με τους μισθούς.  Προτεραιότητα όπως είπε μιλώντας στο Open Tv θα δοθεί στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και σε στοχευμένα μέτρα στήριξης κλάδων, όπως αυτός του τουρισμού. Από την πλευρά του και ο υφυπουργός δημοσιονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο για τους μακροχρόνια ανέργους και επιμέρους πακέτα για τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται από αυτήν την κρίση, που όπως χαρακτηριστικά είπε «ήρθε από τον ουρανό». «Πρέπει να δούμε τις συνέπειες στον τουρισμό για να αποφασίσουμε για τους εποχικούς υπαλλήλους» παραδέχθηκε.

Μακροχρόνια άνεργοι 

Οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα μας αγγίζουν τις 470.000. Δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και δεν είχαν δυνατότητα συμμετοχής στην ενίσχυση των 800 ευρώ. Την άμεση στήριξή τους ζητεί η ΓΣΕΕ τονίζοντας πως «μένουν αβοήθητοι όταν είναι εκείνοι που έχουν και τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα λόγω του μεγάλου διαστήματος της ανεργίας τους. Προβλήματα τα οποία εντείνονται εν μέσω πανδημίας». Δεν έχει πάντως διευκρινιστεί προς το παρόν ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει η ενίσχυση για όσους είναι εκτός εργασίας για πάνω από έναν χρόνο.

Εποχικοί υπάλληλοι (τουρισμός) 

Ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι ο κλάδος του τουρισμού είναι μεταξύ εκείνων που δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση του νέου κορωνοϊού εξαιτίας των απαγορεύσεων στα ταξίδια και το κλείσιμο ξενοδοχείων και χώρων εστίασης και αναψυχής, χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου μένουν εκτός στήριξης. Και τούτο γιατί δεν είναι μισθωτοί και επομένως δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για τα 800 ευρώ ή για τη μείωση του ενοικίου κατά 40%. Αναμένονται πάντως συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του κλάδου το προσεχές διάστημα.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό με επιστολή της που έχει στείλει εδώ και περίπου 10 ημέρες στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ομοσπονδία τέσσερις κατηγορίες εποχικών εργαζομένων αποκλείονται από τις ενισχύσεις, που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα.

  • Εργαζόμενοι των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά και αυτών που λήγει τον Απρίλιο του 2020, καθώς δεν υπάρχει – όπως αναφέρεται – σε όλη την επικράτεια 6μηνη τουριστική σεζόν. Υπενθυμίζεται πως για όσους έληξε το επίδομα ανεργίας το πρώτο τρίμηνο το 2020 (πλειοψηφία των εποχικών) προβλέφθηκε η παράταση της επιδότησης για 2 μήνες, δηλαδή επιπλέον καταβολή 800 ευρώ.
  • Εργαζόμενοι που έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα καθώς δεν είχαν συγκεντρώσει την καλοκαιρινή σεζόν του 2019 τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, ώστε να δικαιούνται να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.
  • Εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας ημέρας (εξτρατζήδες) και εργαζόμενοι που κάνουν δυο μεροκάματα την εβδομάδα κυρίως στον επισιτισμό.
  • Εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου.

Αγρότες 

Εκτός του επιδόματος των 800 ευρώ και της μείωσης ενοικίου μένουν προς το παρόν και οι αγρότες αν και αρχικά υπήρχαν ελπίδες ότι θα μπορέσουν να μπουν στην πλατφόρμα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο έχουν διατεθεί από το ΥΠΟΙΚ προς το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης αρχικά 150 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης του κλάδου και έχει επισημανθεί ότι θα  αξιοποιηθούν με μέγιστη ευελιξία κοινοτικοί πόροι.

Έχει επίσης αποφασιστεί  επίσπευση της επιστροφής του ΦΠΑ που οφείλεται σε αγροτικές επιχειρήσεις. Μετά από επικοινωνία που έγινε ανάμεσα στο Υπουργείο Γεωργίας και τον Έφορο ΦΠΑ και αυτόματη ανανέωση των αδειών για εργάτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.

Όσον αφορά στο νερό αποφασίστηκε:

(α) Η παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς ίσης με το 20% της ποσότητας που θα έχει καταναλωθεί την τετραμηνία Μαρτίου-Ιουνίου.

(β) Η διευκόλυνση αποπληρωμής των τιμολογίων των αγροτών για το νερό. Συγκεκριμένα, οι χρεώσεις κατανάλωσης της πιο πάνω περιόδου προς τους γεωργούς, αντί να εκδοθούν  από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ανά διμηνία (Μάρτιος – Απρίλιος και Μάιος – Ιούνιος), θα κατανεμηθούν στις χρεώσεις κατανάλωσης των επόμενων τριών διμήνων, μέχρι το τέλος του έτους.  Σημειώνεται ότι, η αποπληρωμή των τιμολογίων προβλέπεται να γίνεται σε 90 μέρες από την έκδοσή τους και ως εκ τούτου με αυτή τη διευκόλυνση δίδεται στους αγρότες ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για συμμόρφωση.

(γ) Η μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης για το 2019.

(δ) Η μη αποκοπή του νερού σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις λόγω καθυστερημένων οφειλών, μέχρι τον Αύγουστο του 2020.

Ιδιοκτήτες ακινήτων 

Η απόφαση να επεκταθεί το μέτρο της μείωσης ενοικίου και σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και τους εργαζομένους τους (για πρώτη κατοικία) πυροδότησε την έντονη αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ. Αυτό που ζητεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η ΠΟΜΙΔΑ είιναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όσους τον πληρώσουν εμπρόθεσμα φέτος.

Αναφερόμενη στην απόφαση να επεκταθεί η μείωση του ενοικίου κατά 40% τόνισε πως «αποτελεί μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων». Αν και αναγνωρίζει πως είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη των επιχειρήσεων να μειώσουν τα κόστη (και τα ενοίκια που καταβάλλουν), τονίζει πως «εκείνο που είναι ηθικά ανεπίτρεπτο, είναι η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις να υφαρπάζεται από τις τσέπες των ιδιοκτητών».

Η αντίδραση της ομοσπονδίας ουσιαστικά έχει να κάνει όχι με το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, αλλά με το γεγονός ότι το δίχτυ προστασίας δεν καλύπτει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει – και καλώς κάνει – μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης για τους πληττόμενους κλάδους, με μία και μοναδική εξαίρεση: τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι όχι μόνο δεν ελαφρύνονται, ιδιαίτερα οι συνεπείς από αυτούς, αλλά επιβαρύνονται με υποχρεωτική μείωση των εισοδημάτων τους. Λες και οι ιδιοκτήτες ζουν σε έναν άλλο κόσμο που δεν υφίσταται συνέπειες από τον κορωνοϊό» εξηγεί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Στα ύψη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Peristeri News

Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης

Peristeri News

Σημαντικές αλλαγές στο χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (Airbnb)

Peristeri News

Leave a Comment