Ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων, λόγω των αναγκών της χώρας να εξασφαλίσει 27 δις. ευρώ το 2012 και αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ποσό το 2013, εάν δεν έχει καταφέρει να προσφύγει στις αγορές.
Ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων, λόγω των αναγκών της χώρας να εξασφαλίσει 27 δις. ευρώ το 2012 και αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ποσό το 2013, εάν δεν έχει καταφέρει να προσφύγει στις αγορές, ήταν το θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι “αυτό που συζητήσαμε ήταν η πορεία του προγράμματος, σε μια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα μας και όπου πρέπει να προγραμματίσουμε και τα επόμενα βήματά μας για το 2012, για το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει, είτε να βγει στις αγορές, είτε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο (EFSF) να αγοράσει ομόλογα”.
Ο υπουργός πρόσθεσε, μάλιστα, ότι “οι δυσκολίες είναι γνωστές, θα συνεχίσουμε να έχουμε δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας ξέρουμε ότι είναι δύσκολη, όμως προχωρούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα, να φέρουμε σε πέρας το έργο το οποίο έχουμε ξεκινήσει”. Και αποσαφήνισε ότι “η κυβέρνηση πήρε, συνεχίζει να παίρνει και θα πάρει όποιες αποφάσεις χρειαστεί, για να συνεχίσει την πορεία σωτηρίας της χώρας”.
Πηγές κοντά στις συζητήσεις που έγιναν στο Λουξεμβούργο, αναφέρουν ότι στη συνάντηση υπό τον κ. Γιούνκερ δεν συζητήθηκε το θέμα της επιμήκυνσης συνολικά του δανείου των 110 δις. ευρώ.
Εξάλλου, εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του μνημονίου, χωρίς να μπορούν να το αποκλείσουν. Παράλληλα, παραδέχτηκαν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, δεν έχει αλλάξει την κατάσταση τόσο γρήγορα όσο προβλεπόταν, λόγω του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.
Το ζήτημα πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το EFSF, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι “πιθανόν” να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ενώ κάποια εξειδίκευση θα γίνει και στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.