PeristeriNews.gr
Υγεία

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα



Ζωηρή ανησυχία προκαλεί η μωβ μέδουσα που κυκλοφορεί στις ελληνικές θάλασσες, τη στιγμή που είναι δύσκολο να γίνει άμεσα αντιληπτή από τους λουόμενους.

Αν και μικρή σε μέγεθος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα πλοκάμια της, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα δέκα μέτρα.

Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά της ή ακόμα και μία απλή επαφή μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγία, μέχρι και δύσπνοια.

Γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες που ενδέχεται να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και μήνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη του πληθυσμού των μεδουσών που γίνεται τέτοια εποχή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και στην υπεραλίευση των θηρευτών.

Η παρουσία τους αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας.

Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού. Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελώνων που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την εξάπλωση των μεδουσών.

Τι προκαλεί το τσίμπημα της Μέδουσας – Πότε πρέπει να πάμε νοσοκομείο

Το τσίμπημα από τη μωβ μέδουσα προκαλεί πόνο και ερεθισμό στο δέρμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από τη μέδουσα, μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματός σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.

– Ναυτία
– Πτώση πίεσης
– Ταχυκαρδία
– Κεφαλαλγία
– Εμετός
– Διάρροια
– Σπασμός των βρόγχων
– Δύσπνοια

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Όταν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα, δεν βάζουμε οινόπνευμα και αμμωνία όπως σε άλλες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, προτείνεται:

– Κατευθείαν πλένουμε την περιοχή με θαλασσινό νερό, και στην συνέχεια φτιάχνουμε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό σε δοσολογία 1:1.

– Καλύπτουμε το τσίμπημα με το διάλυμα της σόδας για 3 λεπτά και μετά με μια πλαστική κάρτα, το αφαιρούμε. Σκοπός είναι να απομακρύνουμε την τοξίνη, η οποία ευθύνεται για το οίδημα.

– Μετά βάζουμε πάγο χωρίς να ακουμπήσουμε τα χέρια μας, για να υποχωρήσει ο πόνος.

– Αν συνεχιστεί ο πόνος και δεν έχουμε αντισταμινική, κορτιζονούχα κρέμα, πρέπει να πάμε σε ένα φαρμακείο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Το κρασί βοηθά το σώμα, πόσο να πίνουμε την ημέρα

Peristeri News

Το Μαγικό Λεωφορείο του Διαβήτη στον Δήμο Περιστερίου

Peristeri News

Δράση ενημέρωσης «Πρόληψη και Αναπνευστική Υγεία» στον Δήμο Περιστερίου

Peristeri News

Leave a Comment