Σε ισχύ τίθενται από την 1η Αυγούστου οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς γιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς Γιατρούς και Παιδίατρους) χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλιστεί ικανός αριθμός γιατρών για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Τάκη Γεωργακόπουλο λήγουν οι ισχύουσες οι συμβάσεις του Οργανισμού με τους περίπου 1.950 γιατρούς που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν τους ασφαλισμένους και από αύριο, Τετάρτη, 1η Αυγούστου, τίθενται σε ισχύ οι νέες με τους οικογενειακούς γιατρούς.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.hdika.gr ) και από ‘κει θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό που επιθυμούν και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους».
Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ πληροφορεί τους γιατρούς των ανωτέρω ειδικοτήτων, των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλλονται στις 31.07.2018 και επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών ΕΟΠΥΥ,για παροχή υπηρεσιών στα ιδιωτικά τους ιατρεία, ότι έχει ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα στο http://familydoctors.eopyy.gov.gr όπου μπορούν να δουν και τις σχετικές λεπτομέρειες της ανοιχτής πρόσκλησης του Οργανισμού.
Λίγοι οι οικογενειακοί γιατροί για τις ανάγκες των ασφαλισμένων
Ο αριθμός των περίπου 1.000 συμβεβλημένων υπό το νέο καθεστώς Οικογενειακών Γιατρών σε ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ δεν θεωρείται επαρκής για την κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας είχε προκηρύξει 1.195 θέσεις γιατρών για τις ΤΟΜΥ και 2.800 οικογενειακούς γιατρούς ΕΟΠΥΥ. Αλλά για τις 1.195 θέσεις των ΤΟΜΥ είχαν υποβληθεί 583 αιτήσεις, για 2.800 θέσεις του ΕΟΠΥΥ υποβλήθηκαν 625 αιτήσεις.
Πάντως οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται κανονικά τους ειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι διατηρούν συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2018 με τον ΕΟΠΥΥ και υποχρεούνται να δέχονται έως 200 ασφαλισμένους τον μήνα.
Πως θα βρείτε οικογενειακό γιατρό
Ήδη τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και από εκεί μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό, που επιθυμούν καθώς και να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.
Το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου δηλώνεται από τον ίδιο τον ιατρό στο e-dapy (edapy@eopyy.gov.gr).
Σε περίπτωση απουσίας από το ιατρείo, οι ιατροί πρέπει να στείλουν email στο Τμήμα Συμβάσεων Παρόχων ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ (d9.t1@eopyy. gov.gr) καθώς και στο edapy@eopyy.gov.gr.
Πως γίνεται η εγγραφή των ασφαλισμένων στο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού
Η διαδικασία της εγγραφής ξεκινά με την υποβολή αίτησης εγγραφής εκ μέρους του Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας και ολοκληρώνεται κατά την πρώτη επίσκεψή του στον Οικογενειακό Γιατρό επιλογής του.
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στην αντιστοίχιση ολόκληρου του πληθυσμού σε Οικογενειακούς Γιατρούς (ΟΙ) έγινε με σκοπό την επιτάχυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας εγγραφής σε Οικογενειακό Ιατρό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 του ν.4486/2017.
Έτσι, κάθε κάτοχος ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ αντιστοιχίσθηκε τυχαία και ηλεκτρονικά με έναν Οικογενειακό Ιατρό, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν.4486/2017.
Οικογενειακοί ιατροί βάσει του ανωτέρου νόμου μπορεί να είναι:
– γιατροί κλάδου ιατρών ΕΣΥ, που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις ΤοΜΥ, στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ
– γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Ομάδας Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017
– γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.
Ως οικογενειακοί γιατροί ορίζονται γιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό.
Πώς και με τι κριτήρια έγινε η αντιστοίχιση;
Η αντιστοίχιση πραγματοποιήθηκε από την ΗΔΙΚΑ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματός της.
Για την αντιστοίχιση ελήφθησαν υπόψη, για τους μεν Λήπτες Υπηρεσιών Υγείας (ΛΥΥ):
– η ηλικία (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και
– ο τόπος διαμονής κάθε Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας, όπως αυτά τηρούνται στη βάση δεδομένων για τους ΑΜΚΑ ή ΑΥΠΑ.
για τους οικογενειακούς γιατρούς:
– η ειδικότητα (για την διάκριση μεταξύ Οικογενειακού Ιατρού ενήλικου και παιδικού πληθυσμού) και
– ο τόπος παροχής υπηρεσιών.
Κάθε Λήπτης Υπηρεσιών Υγείας αντιστοιχίστηκε με βάση τον τόπο διαμονής του με έναν Οικογενειακό Ιατρό τυχαία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης που έχει τεθεί στο άρθρο 6 του ν.4486/2017.
Ποιος είναι ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης του οικογενειακού γιατρού;
Για τους ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 2.250 ενήλικες.
Για τους παιδίατρους, ο ανώτατος πληθυσμός τον οποίο μπορούν να εγγράψουν (δηλαδή ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης τους) είναι έως 1.500 παιδιά
Συνεπώς εντός του ίδιου Δήμου όλοι οι Οικογενειακοί Γιατροί (ανάλογα με την ηλικία του πληθυσμού) αντιστοιχίζονται τυχαία με αριθμό Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας ίσο με το σύνολο των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας διαιρούμενο δια του αριθμού των Οικογενειακών Γιατρών που παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου.
Ποια είναι η σχέση αντιστοίχισης και εγγραφής;
Η αντιστοίχιση έγινε με σκοπό να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής εγγραφής.
Η αντιστοίχιση ενός Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας με Οικογενειακό Γιατρό δεν σημαίνει την εγγραφή του.