Σε θρίλερ εξελίσσεται η ψήφιση του άρθρου του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου από το 15ο έτος της ηλικίας ενός ατόμου, παρά τις επιμέρους αλλαγές που επέφερε ο Σταύρος Κοντονής.
Η υπερψήφιση του κρέμεται από μια κλωστή, αφού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στο «όχι» και τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τη στάση που θα τηρήσουν στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή.
Παρά τα όσα διέρρεαν από το προεδρείο της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος ότι οι βουλευτές «καλύφθηκαν» μετά τις διευκρινίσεις Κοντονή, ορισμένοι εξ αυτών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι δήλωναν.
Οι Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρης Γάκης και Μάρκος Μπόλαρης, αντιδρούν στο άρθρο 3 που αφορά τη φυλομετάβαση στα 15 χρόνια, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Με δεδομένη τη στήριξη του Ποταμιού καταλυτικό ρόλο φαίνεται πως παίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση εκφράζονται επιφυλάξεις και ενστάσεις με τα σίγουρα «ναι» να είναι εκείνα του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.
Το βλέμμα εκ των πραγμάτων στρέφεται και στους 8 ανεξάρτητους βουλευτές, με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού ο Νίκος Νικολόπουλος έχει δηλώσει πως θα το καταψηφίσει, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αρνητική ψήφος των προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή Δημήτρη Κουκούτση και Νίκου Μίχου. Συνεργάτες του Χάρη Θεοχάρη έλεγαν πως εάν παραμείνει το όριο ηλικίας στα 15 χρόνια, ο ίδιος δεν θα το στηρίξει.
Σε περίπτωση που καταψηφιστεί η διάταξη για την αλλαγή φύλου στα 15, καταψηφίζεται στο σύνολό του το άρθρο 3, που αφορά στη «φυλομετάβαση» των ενηλίκων, αλλά και ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου.
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η θετική ψήφος 140 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των 6 βουλευτών του Ποταμιού και 2 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου). Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις στη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κ.Ο. κι αυτό που διαρρέετε είναι πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους βουλευτές που θα πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή.
Η δεδηλωμένη
Σε αυτό το κλίμα, έχει εκ των πραγμάτων – ενώ το σπρώχνει και η Ν.Δ. – επανέλθει η συζήτηση για το αν η κυβέρνηση διατηρεί ή όχι τη δεδηλωμένη, καθώς ένα άκρως κοινωνικό ζήτημα με τους χειρισμούς της και την αντίδραση των άλλων κομμάτων έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο ίδιος που μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής είχε πει ότι οι ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν και ότι τα σχέδια Ν.Δ. και ΔΗΣΥ που είχαν αποφασίσει να μην ψηφίσουν νομοθετήματα που δεν θα στήριζαν οι ΑΝΕΛ …κατέρρευσαν, δήλωσε χθες ότι οι ΑΝΕΛ τελικά θα καταψηφίσουν αλλά δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης, εφόσον αυτή επιβεβαιώνεται ή χάνεται μόνο σε ψηφοφορία μετά από πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Αυτό θεσμικά είναι σωστό, αλλά πολιτικά χωλαίνει.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Μαξίμου δεν εκπέμπει σήμα βεβαιότητας που έχει εκπέμψει άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν σε ψηφοφορίες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες από πολιτικούς αντιπάλους ή ΜΜΕ. Ωστόσο στο Μαξίμου έλεγαν με βεβαιότητα ότι δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα η κυβέρνηση. Τώρα, δεν κάνουν προβλέψεις και παραπέμπουν απλώς στην ψηφοφορία που θα ξεκινήσει το μεσημέρι.