Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα είναι αποφασισμένη, μετά την νέα αυτή τραγωδία, να φέρει το ζήτημα της μετανάστευσης, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 και 25 Οκτωβρίου, διεκδικώντας ουσιαστικές λύσεις.
Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα είναι αποφασισμένη, μετά την νέα αυτή τραγωδία, να φέρει το ζήτημα της μετανάστευσης, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 και 25 Οκτωβρίου, διεκδικώντας ουσιαστικές λύσεις.
Μόλις μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στην Λαμπεντούζα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 319 πρόσφυγες, ένα νέο ναυάγιο με τουλάχιστον 34 νεκρούς σημειώθηκε την Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Σικελίας. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa κάνει λόγο για 50 νεκρούς, μεταξύ των οποίων είναι δέκα παιδιά, ενώ σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες έχουν διασωθεί 206 άνθρωποι. Περίπου 150 ναυαγούς διέσωσε ένα μαλτέζικο πολεμικό πλοίο, ενώ το ιταλικό λιμενικό σώμα περισυνέλεξε άλλους 56 ανθρώπους.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το σκάφος ανετράπη όταν πολλοί από τους πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην πρύμνη προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των πλοίων που ταξίδευαν σε μικρή απόσταση.
Ουσιαστικές λύσεις θα διεκδικήσει η Ρώμη
Η ιταλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, μετά και την νέα αυτή τραγωδία, να απαιτήσει την αναλυτική συζήτηση του θέματος της μετανάστευσης, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 και 25 Οκτωβρίου, διεκδικώντας ουσιαστικές λύσεις. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από στενούς συνεργάτες του Ενρίκο Λέτα, η Ιταλία θα ζητήσει την άμεση ενίσχυση της Frontex, του ευρωπαϊκού πρακτορείου για την φύλαξη των συνόρων. Κύριος στόχος είναι να μπορούν, με την κινητοποίηση αεροσκαφών και πλοίων των χωρών μελών της Ένωσης, να φτάνουν με ασφαλή τρόπο οι μετανάστες στα βόρεια παράλια της Μεσογείου.
Εκτός αυτού, τονίζουν παράλληλα πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, «πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη, σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών. Έχοντας υπόψη, όμως, ότι ζούμε μια κοσμογονική αλλαγή με συρράξεις, φτώχεια και εμφύλιους πολέμους».
«Η Ιταλία και η Μάλτα δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους με το πρόβλημα»
Σήμα κινδύνου προς τις Βρυξέλλες και τις χώρες μέλη της ΕΕ εκπέμπει ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζ. Μουσκάτ μετά τη νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας και Σικελίας, κάνοντας λόγο για μια «θάλασσα νεκροταφείο». Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων με την βοήθεια ελικοπτέρων, δήλωσε ο Τζόζεφ Μουσκάτ. «Αισθανόμαστε απόλυτα εγκαταλελειμμένοι. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Μάλτα, Λαμπεντούζα, Ιταλία: Δεν είναι τα δικά μας σύνορα. Είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι ψάχνουν για ένα μέλλον στην Ευρώπη και η Ευρώπη, οι εταίροι μας, δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια σε όλα αυτά. Πρόκειται για μια τραγωδία. Η θάλασσά μας μετατρέπεται σε νεκροταφείο. Δεν μπορούμε πλέον να το ανεχθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας. «Η Ιταλία και η Μάλτα δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους με το πρόβλημα», τόνισε ο Τζοζέφ Μουσκάτ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα, ο οποίος με τη σειρά του έκανε λόγο για μια «δραματική επιβεβαίωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που επικρατεί στην περιοχή.
Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ ευχαρίστησε την Ιταλία και τη Μάλτα για την άμεση αντίδρασή τους στη νέα τραγωδία και υπογράμμισε ότι παρακολουθεί «με θλίψη και ανησυχία» τα γεγονότα. «Αυτά τα νέα δράματα εκτυλίσσονται την ώρα που ακόμη στο μυαλό μας είναι οι σοκαριστικές εικόνες από την τραγωδία της Λαμπεντούζα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η επίτροπος.
Για τα ταξίδια «της απελπισίας», οι μετανάστες πληρώνουν από πεντακόσια μέχρι και είκοσι χιλιάδες ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η καθολική εθελοντική οργάνωση Caritas.