Θερμό πολιτικά αναμένεται να είναι το τριήμερο από σήμερα μέχρι το βράδυ της Κυριακής οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής επί του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου.
Οι σχετικές διαδικασίες θα εκκινήσουν ουσιαστικά από σήμερα με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 15:00 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου και αναμένεται να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν παραβίασε τις «κόκκινες» γραμμές της στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ενώ θα ασκήσει έντονη κριτική στην αντιπολίτευση για το γεγονός ότι αντιδρά για παράδειγμα στο ασφαλιστικό και στα μέτρα 5,4 δισ. την ώρα που ή ίδια ως κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα πολλαπλάσιας αξίας (θα μιλήσει εκ νέου για ισοπέδωση της κοινωνίας).
Η εσπευσμένη κίνηση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το ν/σ αυτό το Σ/Κ έχει στόχο να στείλει το μήνυμα στην πλευρά εκείνη των θεσμών που δεν βλέπει γρήγορα συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί με βάση την απόφαση του περασμένου Ιουλίου και πάρθηκε αφού ο Γ. Χουλιαράκης στις επαφές του με τα τεχνικά κλιμάκια διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με το περιεχόμενό του. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ήταν σε γνώση μέρους των θεσμών.
Πέραν τούτου η ψήφιση του ν/σ βγάζει από το κάδρο της διαπραγμάτευσης τα μέτρα των 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και απομένουν, για να λυθεί η εξίσωση, ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης (contingency mechanism) και η συζήτηση για το χρέος.
Και τα δύο, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, «είναι αντικείμενο πολιτικής διαβούλευσης» και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο εκεί που η Αθήνα έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι οι συσχετισμοί είναι σαφώς ευνοϊκότερη για τις επιδιώξεις της απ’ ότι στα τεχνικά κλιμάκια στο EWG και στο EW.
Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης υπάρχει αισιοδοξία ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα ολοκληρωθεί με μία θετική δήλωση η διαπραγμάτευση για τα 5,4 δισ. και θα υπάρξει μια ρητή δέσμευση ότι μέχρι τέλους Μαΐου θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο κίνδυνος, κατά την κυβέρνηση, βρίσκεται στις διαφωνίες εντός της Ευρώπης για την απομείωση του ελληνικού χρέους και στον κίνδυνο καθυστερήσεων που αυτές εγκυμονούν.