Σε απεργιακό κλοιό εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η χώρα, καθώς κλιμακώνοντα οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων κατά των νέων μέτρων.
Σε απεργιακό κλοιό εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η χώρα, καθώς κλιμακώνοντα οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων κατά των νέων μέτρων, εν όψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.
Το χορό των κινητοποιήσεων ανοίγουν οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου, με 24ωρη απεργία από τις 6 το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης.
Για την Τετάρτη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν γενική απεργία, αντιδρώντας στα μέτρα που εισηγείται η τρόικα και προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά ζητήματα. Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Αρεως, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.
Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά την κυβερνητική παρέμβαση για νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις προθέσεις κατ εντολήν των δανειστών για μείωση των αποζημιώσεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας για την 24ωρη γενική απεργία, η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις στο προσεχές διάστημα εφόσον τα «αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα» συζητηθούν και ψηφισθούν στο Κοινοβούλιο.
Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ, την Τετάρτη, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η απεργία πραγματοποιείται ενάντια «στα μέτρα μείωσης των συντάξεων και των μισθών, ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων αλλά και των άμεσων ή έμμεσων απολύσεων στο δημόσιο τομέα που απαιτεί η τρόικα».
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Τετάρτης αποφάσισε και η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων) με κλείσιμο των επιχειρήσεων και καταστημάτων ως τις 15.000.
«Τα μέτρα που αναμένεται να αποφασισθούν θα διευρύνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ και προσθέτει:«Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Η παντελής δε έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, ελπίδας και προοπτικής οπισθοδρομεί επικίνδυνα τη χώρα και αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση».
Καθηγητές
Προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και το δ.σ. της ΟΛΜΕ το οποίο ήδη αποφάσισε ότι οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
Συγκοινωνίες
Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Τετάρτης θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ Το Μετρό θα λειτουργήσει κανονικά όλο το 24ωρο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.
Ναυτικοί
Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Πιο συγκεκριμένα, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σε όλη τη χώρα από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Η διοίκηση της ΠΝΟ «στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι τα όρια ανοχής και αντοχής των ναυτεργατών μέρα με την ημέρα εξαντλούνται και δεν θα επιτρέψει την περιθωριοποίηση των ιδίων και των οικογενειών τους και τον επαγγελματικό αφανισμό τους, αλλά, αντίθετα, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας που διακρίνουν τον Ελληνα ναυτεργάτη, εν ενεργεία και συνταξιούχο, που η συνεισφορά του στην πατρίδα υπήρξε και παραμένει ανεκτίμητη».
Δικαστές και εισαγγελείς
Εν τω μεταξύ, παράταση των πανελλαδικών κινητοποιήσεών τους έως την 20ή Οκτωβρίου 2012 αποφάσισαν το Σάββατο οι δικαστές και οι εισαγγελείς.
Ειδικότερα, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών, αποφασίστηκε μέχρι 20 Οκτωβρίου οι δικαστές να κατεβαίνουν από τις έδρες των δικαστηρίων από τις 10 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου (3 μ.μ.).
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλονται και οι δημοσιεύσεις αποφάσεων.
Οι κινητοποιήσεις των δικαστών ξεκίνησαν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στις 17 Σεπτεμβρίου και πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δρομολογούμενη νέα περικοπή στις αποδοχές τους.
Οι δικαστές και εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι «η μείωση των αποδοχών τους δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιοτική εκτέλεση των καθηκόντων τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, τα οποία θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».
Φαρμακοποιοί
Παράταση των κινητοποιήσεών τους έως το τέλος του μήνα αποφάσισαν, εξάλλου, οι φαρμακοποιοί της Αττικής την περασμένη εβδομάδα.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών εμμένει στις κινητοποιήσεις, προκειμένου «να αντιμετωπίσουν τη μνημονιακή βαρβαρότητα, να συνεχίσει να υπάρχει φαρμακευτική περίθαλψη στον τόπο μας, να συνεχίσουν οι ασφαλισμένοι να παίρνουν τα φάρμακα τους από τα ασφαλιστικά ταμεία με πίστωση και τα φαρμακεία να επιβιώσουν ως οικονομικές μονάδες».