Στο κενό φαίνεται πως θα πέσουν για μία ακόμη φορά οι προσπάθειες των Δημοκρατικών να πείσουν τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία να κλητευθούν μάρτυρες στη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που σημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδεχομένως να αθωωθεί ίσως και αύριο.
Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, τρίτος στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γερουσία δήλωσε πως είναι πιθανό η δίκη να τερματιστεί αύριο, χωρίς οι Δημοκρατικοί να έχουν επιτύχει τον στόχο της κλήτευσης μαρτύρων.
Οι Δημοκρατικοί ζητούν εκ νέου την κλήτευση του πρωην συμβούλου Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, μετά το χειρόγραφό του, το οποίο έφεραν στο φως οι «New York Times» και το οποίο φέρεται να αποδεικνύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος όντως ζήτησε το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Την Κυριακή, οι «New York Times», δημοσίευσαν αποσπάσματα – αν και όχι αυτούσια – από ένα ανέκδοτο βιβλίο του Τζον Μπόλτον. Εάν το χειρόγραφο είναι αληθές και ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα, τότε καταρρίπτεται η υπερασπιστική γραμμή των Ρεπουμπλικανών ότι δεν υπήρξε quid pro quo – δούναι και λαβείν – του Αμερικανού προέδρου με την Ουκρανία.
Ο ίδιος ο Μπόλτον είχε δηλώσει πριν από την έναρξη της δίκης πρόθυμος να καταθέσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να καταθέσει ο Μπόλτον για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια.
Ο Λευκός Οίκος μάλιστα ενημέρωσε χθες τον Μπόλτον ότι το βιβλίο που γράφει περιέχει «σημαντικό αριθμό απόρρητων πληροφοριών» και για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να εκδοθεί στην παρούσα μορφή του.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είχε δηλώσει εξ αρχής ότι στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν να τελειώσει η δίκη με συνοπτικές διαδικασίες έως την Κατάσταση της Ένωσης, στις 4 Φεβρουαρίου, οπότε θα μπορεί να κοιτάξει μπροστά και να απεθυνθεί στους Αμερικανούς για το το σκοπεύει να κάνει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η αθώωση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί από το αξίωμά του είναι απαραίτητη η ψήφος των δύο τρίτων της Γερουσίας, την οποία ωστόσο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραπέμφθηκε σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων – τον έλεγχο της οποίας έχουν οι Δημοκρατικοί – με δύο κατηγορίες: ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του παρακρατώντας στρατιωτική βοήθεια προς τη σύμμαχο Ουκρανία, προκειμένου να αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος της οικογένειας του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και ότι προσπάθησε να εμποδίσει τις σχετικές έρευνες του Κογκρέσου.