PeristeriNews.gr
Πολιτική

Θ. Σκυλακάκης: Θα δοθούν περισσότερα χρήματα στις ΜμΕ για τους λογαριασμούς ρεύματος



Διευκρινίσεις για τον επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023 έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ και αφορά σε λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους παρόχους. Παράλληλα, τόνισε πως περισσότερες επιχειρήσεις θα λάβουν, συνολικά, πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον χρήματα.

Εξήγησε, σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, πως με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί κανένα κράτος – μέλος να υπερβεί τα όρια, καθώς απαγορεύεται ρητώς. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δυσκολία να γίνει σε πραγματικό χρόνο ο έλεγχος σώρευσης, διότι το ακριβές ποσό της επιδότησης, το μαθαίνει κάθε επιχείρηση στο τέλος, όταν λαμβάνει το λογαριασμό από τον πάροχο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε: «Η επιχείρηση είναι ενήμερη για κάθε κρατική ενίσχυση που λαμβάνει. Μάλιστα ζητήθηκε μεταγενέστερα, διότι η καταβολή των επιδοτήσεων κράτησε πολύ καιρό, να υπάρξει μία Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν θα γίνει υπέρβαση του ορίου που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πολλές επιχειρήσεις δεν τη συμπλήρωσαν, τελείωσαν οι επιδοτήσεις και έγινε ο επανυπολογισμός, ο οποίος βγάζει θετικό πρόσημο για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σε ερώτηση σχετική με τις τιμές του ρεύματος, ο Υπουργός επισήμανε: «Το φαινόμενο των τιμών που έχουμε είναι μία πραγματική συγκυρία που δεν έχει σχέση με τα δικά μας θέματα. Μετά το blackout που έγινε στις χώρες των Βαλκανίων, έχουμε προβλήματα σε σειρά διασυνδέσεων εκεί. Το σύστημα δεν λειτουργεί ομαλά, έχει φτάσει να έχει τιμή μεγαβατώρας η Ουγγαρία σε ώρες 650 ευρώ, έχουν προβλήματα διασυνδέσεων σε όλη την περιοχή.

Έχει βγει και 1 GW εκτός στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα στην ευθεία Ουγγαρία – Βουλγαρία – Ελλάδα να έχουμε πολύ υψηλές τιμές, λόγω των διασυνδέσεων που έχουμε και των εξαγωγών που υποχρεούμεθα να κάνουμε. Ο εξωγενής παράγοντας είναι αυτός που μας ανεβάζει τις τιμές… Είναι κάτι που μπορεί να εξομαλυνθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες.

Αυτό συναρτάται από το πότε θα ξαναρχίσει το μεγάλο πυρηνικό της Βουλγαρίας να δίνει ενέργεια, να αποκατασταθεί πλήρως η ροή του καλωδίου από την Ιταλία και να διορθωθούν τα προβλήματα διασυνδέσεων, ιδίως μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας».

Σημείωσε πως αν κρατήσει παραπάνω αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, αλλά για τις δύο-τρεις μέρες δεν απαιτείται να ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Σε σχέση με το αν ο μηχανισμός της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, σημείωσε: «Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι σε όποια τιμή και αν φτάσουν τα τιμολόγια έχει παρέλθει οριστικώς. Στη φάση αυτή, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι: θα έχουμε εποχικές διακυμάνσεις και διακυμάνσεις που στηρίζονται σε τέτοιου είδους φαινόμενα. ‘Αλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ κάτω και άλλοτε θα πηγαίνουμε πολύ πάνω στις τιμές. Γι’ αυτό και τα σταθερά τιμολόγια που εξακολουθούν και προσφέρουν οι πάροχοι, είναι σημαντικά κάτω από τις τρέχουσες τιμές. Δηλαδή κάποιος που θέλει να “κλειδώσει” αυτά τα τιμολόγια που είναι στην ουσία στα προ κρίσης επίπεδα, μπορεί να το κάνει σήμερα». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, η μεσοσταθμική τιμή φέτος εκτιμά ότι δεν θα υπερβεί αυτή του Ιανουαρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός χιλιάδων μικρομεσαίων, να παραιτηθεί ο Κ. Χατζηδάκης

Για «εμπαιγμό» χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων «από τους «άριστους» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς καλούνται αιφνιδιαστικά να επιστρέψουν επιδοτήσεις για την ακρίβεια στο ρεύμα λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας και ανικανότητας», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του και ζητά την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη:

Ειδικότερα αναφέρει: «Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα, με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου -καθόλου τυχαία, μια μέρα μετά τις ευρωεκλογές!- και φέρει πρώτη-πρώτη την υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να επιστρέψουν την οριζόντια επιδότηση -ύψους εκατοντάδων ευρώ- που είχαν λάβει το 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών. Κι ο λόγος; Οι επιδοτήσεις δόθηκαν παράτυπα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εξασφάλισε την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι είχε καταθέσει πρώτος σχετική ερώτηση τον Φεβρουάριο του 2024, «ενώ η κυβέρνηση ήξερε ήδη από το Δεκέμβρη 2023 ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα ζητηθούν πίσω».

«Μετά απ’ όλα αυτά», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν μπορούμε παρά να ζητήσουμε την παραίτηση του κ. Κ. Χατζηδάκη». «Επειδή», όπως αναφέρει, «εμπαίζει τους πολίτες, επειδή τέτοια ξαφνική απαίτηση μέσα σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, συνιστά κοροϊδία και ανήθικη στάση απέναντι σε σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους, επειδή το παραμύθι της ”αριστείας” πρέπει να σταματήσει».

Η επιστροφή ενισχύσεων αφορά ποσά μέχρι €200, λέει ο Μαρινάκης

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με δική του ανακοίνωση ο Παύλος Μαρινάκης κάνοντας λόγο για fake news. «Τα ποσά των επιστροφών, λοιπόν, αντιστοιχούν στο 1,2 τοις χιλίοις επί του συνόλου των χρημάτων που έχει λάβει μόνο αυτή η υποκατηγορία επιχειρήσεων (επιχειρήσεις, αγρότες, αρτοποιεία) ως κρατική ενίσχυση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από την αρχή της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ελληνική Κυβέρνηση διέθεσε συνολικά περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος του ρεύματος. Από αυτά, περίπου 5 δις αφορούσαν μόνο στις επιχειρήσεις, εκ των οποίων πάνω από 800 εκ. χορηγήθηκαν σε 1.250.000 καταναλωτές οι οποίοι είναι: επιχειρήσεις με παροχές ισχύος έως 35 KVA, αγρότες καθώς και αρτοποιεία» ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εκ των υστέρων, προέκυψε η ανάγκη επανυπολογισμού των κρατικών ενισχύσεων για έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων, προκειμένου να ελεγχθεί αν είχαν λάβει τα ορθά ποσά σε σχέση με τα ανώτατα όρια ενίσχυσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο επανυπολογισμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να πρέπει να διαθέσει επιπλέον 4,2 εκ. ευρώ σε περίπου 130.000 επιχειρήσεις και σε λιγότερες από 2.200 να ζητείται η επιστροφή συνολικού ποσού 970.000 ευρώ» συμπλήρωσε.

«Οι καταναλωτές από τους οποίους ζητείται επιστροφή ενισχύσεων αντιστοιχούν στο 1,7 τις χιλίοις επί του συνόλου όσων επιχειρήσεων, αγροτών και αρτοποιείων ενισχύθηκαν συνολικά» ξεκαθαρίζει. «Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από την κάθε επιχείρηση είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους ποσά μέχρι 200 ευρώ».

«Τα ποσά των επιστροφών, λοιπόν, αντιστοιχούν στο 1,2 τοις χιλίοις επί του συνόλου των χρημάτων που έχει λάβει μόνο αυτή η υποκατηγορία επιχειρήσεων (επιχειρήσεις, αγρότες, αρτοποιεία) ως κρατική ενίσχυση. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση για ακόμα μια φορά, χωρίς να ενημερωθεί για το πραγματικό μέγεθος του ζητήματος, σπεύδει να το μεγεθύνει σε ανεξήγητο βαθμό χρησιμοποιώντας την προσφιλή της τακτική να αιτείται παραιτήσεις Υπουργών κάνοντας φθηνή αντιπολίτευση. Συνεχίζουμε να γυρίζουμε την πλάτη στους φθηνούς και ανενημέρωτους για την πραγματικότητα λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και τα δημόσια οικονομικά της χώρας» κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων το 2025

Peristeri News

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Peristeri News

Κ. Πιερρακάκης: Μία ημέρα αποβολή για χρήση κινητού, όποιος βιντεοσκοπεί θα αλλάζει σχολείο

Peristeri News

Leave a Comment