Παραδοσιακό λικέρ της Πάτρας, από την εποχή των Ενετών.
Η Τεντούρα ή μοσχοβολήθρα, είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας. Η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας.
Υλικά
• 1 λίτρο βότκα ή οινόπνευμα ποτοποιίας
• 600 γρ. ζάχαρη
• 20 γαρύφαλλα
• 6-7 ξύλα κανέλλας
• 1 μοσχοκάρυδο
• 1 φλούδα από πορτοκάλι
• 1 φλούδα από μανταρίνι
Για το σιρόπι
• 1+1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
• 1/2 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι ή γυάλα τοποθετούμε όλα τα υλικά. Αφήνουμε το μίγμα μας σε σκιερό μέρος για 15 μέρες ανακινώντας το καθημερινά.
Σε 15 μέρες φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό. Μόλις πάρει βράση το σβήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σουρώνουμε το ποτό μας και το βάζουμε ξανά σε γυάλινο μπουκάλι έχοντας προσθέσει το σιρόπι. Το αφήνουμε άλλες 10 μέρες περίπου.
Τips
– Η τεντούρα φημίζεται ως χωνευτικό ποτό.
– Μπορούμε όμως να την προσφέρουμε παγωμένη σε σφηνάκια η σαν ποτό με σόδα η τόνικ.