PeristeriNews.gr
Πολιτική

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, στη θέση του το ΠΑΣΟΚ



Ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ η Γιώτα Πούλου και η Θεοδώρα Τζάκρη, όπως είχαν προαναγγείλει με δηλώσεις τους.
Μετά την εξέλιξη αυτή η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στους 29 βουλευτές.

Το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές καταλαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η Γιώτα Πούλου χθες το βράδυ στο ΟΝΕ άνοιξε τα χαρτιά της και ανακοίνωσε πως είναι θέμα ωρών η ανεξαρτητοποίησή της.

Η ανακοίνωση της Τζάκρη

Νωρίτερα η βουλευτής του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη ανακοίνωσε στην σημερινή της τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα στερώντας του ταυτόχρονα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μόνη μου έχω πει ότι θα φύγω. Αυτό είναι μια οδυνηρή απόφαση για μένα γιατί έχω περάσει το μισό μου κοινοβουλευτικό βίο με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχω δώσει εδώ όλο μου τον αγώνα» ανέφερε η κα Τζάκρη, που είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Μιλώντας για τα αίτια της προαναγγελθείσας αποχώρησής της δήλωσε: «Το ρήγμα που έχει υπάρχει με τους ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ και η ψυχική μου απόσταση από αυτούς δεν μου επιτρέπουν να μείνω».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ακόμη δεν έχει αποχωρήσει ανέφερε ότι έχει δώσει ένα μικρό χρονικό περιθώριο στον εαυτό της.

Όπως είπε «αυτά που έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τους έκαναν να απωλέσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την έννοια κάθε πολιτικού μέλλοντος για τον εαυτό τους».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «όποιος και να βγει από τη διαδικασία των εκλογών την Κυριακή με τι υπόβαθρο θ ασκήσει αντιπολίτευση και έναντι ποιου αρχηγού μπορεί να σταθεί».

Κάνοντας λόγο για απαξιωτικό ρόλο της αντιμετώπισης τόσο στις επιτροπές του κόμματος όσο και στο Συνέδριο η κα Τζάκρη είπε χαρακτηριστικά: «Δε θέλω να μείνω, δε με θέλουν ούτε αυτοί».

Τα «προνόμια» που έχουν πλέον ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκης

Η ανεξαρτητοποίηση της Γιώτας Πούλου και της Θεοδώρας Τζάκρη, αλλάζει τα δεδομένα στη σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων στη Βουλή, καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με 29 βουλευτές κάτι που σημαίνει πως είναι τρίτη «δύναμη».

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ αναβαθμίζεται σε «Αξιωματική Αντιπολίτευση» παίρνοντας τα όποια προνόμια προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για το δεύτερο, σε αριθμό βουλευτών, κόμμα στο κοινοβούλιο. Είναι, δε, η πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης, που το δεύτερο κόμμα χάνει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Οι ανακατατάξεις φέρνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το Άρθρο 20 του κανονισμού της Βουλής: «O Πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην Kυβέρνηση αποκαλείται Aρχηγός της Aξιωματικής Aντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις».

Πλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο τέταρτος κατά σειρά πολιτειακός παράγοντας έπειτα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

Τα «προνόμια» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Aντιπολίτευσης, όπως και ο πρωθυπουργός, μπορεί να ορίσει έως και τρεις αναπληρωτές – εκπροσώπους του, σε αντίθεση με τους δύο που έχουν το δικαίωμα οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η αξιωματική Αντιπολίτευση μπορεί να θέσει δύο θέματα προ ημερησίας συζητήσεων.

Είθισται, δε, να υπάρχει μεγαλύτερη… ανοχή σε χρονικούς περιορισμούς στις ομιλίες του προέδρου τη αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, αλλαγές υπάρχουν και χωροταξικά καθώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα μετακομίσουν σε άλλα γραφεία.

Οι 18 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, κερδίζοντας 47 έδρες. Με αυτή τη σύνθεση άρχισε η Κ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος, ωστόσο ενάμισι χρόνο αργότερα οι βουλευτές του έχουν μειωθεί σε 29 έπειτα από τις διαγραφές και τις αποχωρήσεις που μεσολάβησαν.

Έναν χρόνο πριν, στις 13 Νοεμβρίου 2023 διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα.

Λίγες ημέρες πριν, στις 23 Νοεμβρίου, ανεξαρτητοποιήθηκαν οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Αλέξης Χαρίτσης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ, που αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς.

Τον περασμένο Αύγουστο, διεγράφη η Αθηνά Λινού για να ακολουθήσει το κύμα αποχωρήσεων του Νοεμβρίου που «σφράγισε» την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση. Αρχικά ανεξαρτητοποιήθηκε ο Πέτρος Παππάς, ακολούθησαν οι Ραλλία Χρηστίδου, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Κυριακή Μάλαμα, ενώ ο κύκλος έκλεισε (;) με τις αποχωρήσεις Πούλου και Τζάκρη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Peristeri News

ΠΑΣΟΚ: Στις συντάξεις δίνεται αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 2,7%

Peristeri News

Επέστρεψε στην ΚΟ της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Peristeri News

Leave a Comment