Τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες.
Οι πρώτοι αρκετές δεκάδες χιλιάδες καταθέτες εξωτερικού, τους οποίους ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη «ταυτοποιηθεί» από διασταυρώσεις στοιχείων της ΓΓΠΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία 30.000 φορολογουμένων με καταθέσεις στο εξωτερικό είναι στη διάθεση της ΓΓΠΣ. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι «ταυτοποιήθηκαν» πρόσφατα και αντιμετωπίζουν με το νέο νόμο πλήρη άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.
Τα στοιχεία των καταθετών δόθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών από ξένες τραπεζικές αρχές στο πλαίσιο εφαρμογής όρων σύμβασης που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δοθεί στοιχεία που αφορούν σε εισοδήματα Ελλήνων που κατοικούν και φορολογούνται στην Ελλάδα και οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό ορισμένοι από τους οποίους έχουν τα ακίνητα νοικιασμένα και εισπράττουν τα ενοίκια τα οποία μένουν στο εξωτερικό.
Οι φορολογικοί έλεγχοι που θα γίνουν αφορούν αφενός στο αν δηλώθηκαν τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων εξωτερικού και αφετέρου αν δηλώθηκαν εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων, ενώ στη συνέχεια ο έλεγχος θα προχωρήσει και στο πόθεν έσχες για τις καταθέσεις που έχουν εντοπισθεί στο εξωτερικό ή αυτές που θα εντοπισθούν από την επεξεργασία των δεδομένων που συνεχώς εμπλουτίζονται.
Ειδικά ως προς το πόθεν έσχες θα γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί και του ποσού των τραπεζικών καταθέσεων, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια. Αν το μη καταναλωθέν εισόδημα δεν συνάδει με τις καταθέσεις ο φορολογικός πέλεκυς θα είναι βαρύς.
Εκτός από το τυπικό πρόστιμο μη δήλωσης εισοδήματος που μπορεί να φθάσει στ 1.170 ευρώ, υπάρχει και η σκέψη η οποία ωριμάζει στο υπουργείο Οικονομικών να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να καταβάλουν φόρο 10-15% επί του ποσού των καταθέσεων, προκειμένου να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο που μπορεί να οδηγήσει σε φορολόγηση έως και 45%.
Ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και αν έχουν καταβάλει το φόρο 10% επί των τόκων των καταθέσεων για τις αποταμιεύσεις που διατηρούν στην Ελλάδα.
Εκείνους τους φορολογούμενους που δεν τους αγγίζει το μέτρο και δεν έχουν σε τίποτα να ανησυχούν είναι όσοι έχουν αποδώσει το φόρο 10% από τους τόκους και έχουν δηλώσει τις καταθέσεις τους καθώς πρόκειται για τόκους και γενικότερα εισόδημα, το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί.