Την αποχώρησή της από την Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία αποφάσισε η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, διαμαρτυρόμενη για την κατανομή των 500 θέσεων για διδακτικό προσωπικό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, οι πρόσθετες διδακτικές θέσεις κατανέμονται σε 363 στα ΑΕΙ και 136 στα ΤΕΙ. Ως κριτήρια ελήφθησαν ο αριθμός κενών θέσεων που τα ίδια τα ιδρύματα είχαν αποστείλει στο υπουργείο, η αναλογία διδασκόντων – διδασκομένων, καθώς επίσης, και η βελτίωση της κατά 1 – 2%.
Τα ΤΕΙ κάνουν λόγο για «μεροληπτικά και αδιαφανή κριτήρια» και «αυθαίρετη και εξωπραγματική απόφαση», η οποία οδηγεί τα ιδρύματα σε «περαιτέρω μαρασμό». Επισημαίνουν δε, ότι δεν ελήφθη υπόψη η αναλογία καθηγητών προς φοιτητές στα ΤΕΙ (μ.ο. 1/100) συγκριτικά με τα πανεπιστήμια (μ.ο. 1/30) και ότι αριθμητικά, το μόνιμο προσωπικό των ΤΕΙ (1.700 μέλη ΕΠ) υστερεί σημαντικά έναντι των πανεπιστημίων (10.200 μέλη ΔΕΠ), πέραν των πολύ μεγάλων αναγκών σε έκτακτο προσωπικό φέτος.
Η Σύνοδος διαμαρτύρεται και για τη μη προώθηση νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με τη συνδιοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών (διδακτορικά), μεταξύ ΤΕΙ και πανεπιστημίων.
Απαντώντας, η κ. Αναγνωστοπούλου εκφράζει την θλίψη της για τη στάση των προέδρων των ΤΕΙ, καθώς «αντί να χαιρετίσουν την πρόσληψη μετά από έξι χρόνια, μελών ΕΠ για τα Ιδρύματα, θεωρούν την απόφαση του υπουργείου αντιδημοκρατική».
Παράλληλα, υπεραμύνεται της απόφασής της, τονίζοντας ότι το κοινό κριτήριο κατανομής θέσεων για το σύνολο των ΑΕΙ ήταν και παραμένει η σταδιακή μείωση της αναλογίας διδασκόντων-διδασκομένων και ότι η λύση που προκρίθηκε «δεν ήταν η περαιτέρω υποβάθμιση των πανεπιστημίων, αλλά η σταδιακή αναβάθμιση της αναλογίας στα ΤΕΙ».
Σχετικά με τα διδακτορικά, η αναπληρώτρια υπουργός, εγκαλώντας τους προέδρους των ΤΕΙ, υποστηρίζει ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την έρευνα.