Σήμα επιστροφής στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους εκπέμπει η κυβέρνηση, με περισσότερα «προνόμια» για όσους κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία».
Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ αναπροσαρμόζεται η στρατηγική όσον αφορά στα τοπικά μέτρα.
Η βασική φιλοσοφία των αλλαγών είναι πως δεν είναι δυνατόν να στερούνται δικαιώματα οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο. Επομένως, οι όποιες αποφάσεις θα είναι εστιασμένες αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους.
Η ευφορία που προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων μέτρων από το υπουργείο Υγείας, με τα οποία καταργούνται όλοι οι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους, αλλά και τα τοπικά lockdown, έδωσε τη θέση της στην ανησυχία.
Και αυτό, γιατί ακόμη και οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «ρίσκο» τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω η οικονομία.
«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», είπε ο κ. Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
«Δεν είναι ώρα για τέτοια ελευθερία, δεν είναι η στιγμή να περάσουμε ένα μήνυμα ότι ήρθαμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Η συμμόρφωση δεν είναι ικανοποιητική. Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρό. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη πρέπει να υπάρξει, αλλά δε θέλουμε να δοθεί το λάθος μήνυμα ότι η πανδημία τελείωσε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
«Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση «κατάφερε» να δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα αντιεμβολιαστικό κίνημα. Και με τα σημερινά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, κάνει ό,τι μπορεί για να το ενισχύσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Ο κ. Ξάνθος υπογραμμίζει «το πρόβλημα είναι ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» των εμβολιασμένων και η άρση περιορισμών στις «κόκκινες περιοχές», είναι μια επισφαλής επιδημιολογικά επιλογή, ειδικά σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας και ευρύτατης κυκλοφορίας του ιού».
Η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, θα ισχύουν για 15 ημέρες και, εντός αυτού του διαστήματος, θα επανεξεταστούν.
Ίδωμεν…