Τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται τελικά ότι κάνουν κακό στη γυναικεία αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολογίας στο Νότινγκχαμ.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Μάρτιν Γκραφ, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, «οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να είναι χαρούμενες με την εικόνα του σώματός τους αν έχουν περάσει πάνω από μια ώρα στα κοινωνικά δίκτυα».
Και πρόσθεσε ότι αυτές οι γυναίκες συνήθως τείνουν να σκέφτονται ότι οι αδύνατοι άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί και ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη αυτο-επίγνωση για την εξωτερική τους εικόνα. Ακόμα, έχουν περισσότερα κίνητρα για να γυμνάζονται προκειμένου να βελτιώσουν το σώμα τους.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ο Δρ Γκραφ και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 100 φοιτήτριες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και πως αισθάνονταν για την εικόνα του σώματός τους.
Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τον χρόνο που ξόδευαν καθημερινά σε Facebook, Instagram και Pinterest. Η πρώτη ομάδα περνούσε λιγότερο από 30 λεπτά και η τέταρτη πάνω από 90.
Επίσης, οι ερευνητές τις ρώτησαν κατά πόσο υιοθετούσαν κοινωνικά στερεότυπα για το ιδανικό σώμα, πόσο ανησυχούσαν για το πως βλέπουν το σώμα τους οι άλλοι και πόσο κινητοποιημένες ήταν να βελτιώσουν το σώμα τους με τη γυμναστική.
Οι γυναίκες που ξόδευαν τον περισσότερο χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα έτειναν να συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία με βάση τις τρεις προαναφερόμενες παραμέτρους.
«Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικά ανεβάζοντας φωτογραφίες του σώματός του και συγκρίνοντας τον εαυτό του με τους άλλους, τόσο πιθανότερο είναι να έχει μια ανθυγιεινή σχέση με το σώμα του και την άθληση επίσης», εξήγησε ο Δρ Γκραφ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα άτομα με αρνητική εικόνα του σώματος τους είναι πιθανότερο να αναπτύξουν διατροφική διαταραχή, ενώ τείνουν να αισθάνονται κατάθλιψη και απομόνωση, ενώ αποκτούν εμμονή με την απώλεια βάρους.
Και ο Δρ Γκραφ πρόσθεσε ότι «τα σχόλια που λαμβάνουν οι γυναίκες μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορεί να τις κάνουν να αισθάνονται ανασφαλείς, ειδικά αν δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι όλοι οι άνθρωποι τείνουν να ποστάρουν φωτογραφίες τους που δείχνουν τα θετικά τους. Κανείς ποτέ δεν ανεβάζει φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα όταν είναι άρρωστος ή έχει μια κακή ημέρα».
Φυσικά, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο οι ανασφαλείς γυναίκες να έλκονται περισσότερο από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα ανασφαλή άτομα ενδεχομένως να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα για να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους αν και στο τέλος καταλήγουν να αισθάνονται χειρότερα.