PeristeriNews.gr
Οικονομία

Τα καλά και τα κακά σενάρια για το νέο φορολογικό



Σενάρια επί σεναρίων επεξεργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σενάρια επί σεναρίων επεξεργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να καταλήξουν μέσα στις επόμενες ημέρες στις τελικές ρυθμίσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη βουλή και να ψηφιστεί το αργότερο ως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τις οποίες δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» οι αλλαγές που έχουν «κλειδώσει» και θα επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους περιλαμβάνουν: κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα παιδιά, νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενιαίο φόρο 28% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι μελετάται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και το 37% στις κατοικίες και το 44% στα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Επιπλέον η πρόταση αυτή προβλέπει τη μείωση της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης για τους φορολογούμενους από τα 3.000 ευρώ στα 2.000 ευρώ για τους άγαμους και από τα 5.000 στα 3.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Μείωση κατά 25% προτείνεται ακόμη επί των τεκμηρίων που ισχύουν σήμερα για τα σκάφη ανοιχτού τύπου, ταχύπλοα και μη.

Αλλαγές εξετάζονται και στην κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων. Τα τελευταία σενάρια προβλέπουν τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 5.000 ευρώ, καθώς και των οκτώ φορολογικών κλιμακίων με ανώτατο συντελεστή 45%. Ωστόσο, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιορίσει τις φοροεπιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα έως 26.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο «κορμός» των νέων μέτρων που φαίνεται να οδεύει προς υλοποίηση περιλαμβάνει:

• Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών. Διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις για ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής.

• Κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα αναδρομικά από φέτος και αντικατάστασή τους από το 2013 με οικογενειακά επιδόματα, τα οποία θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά.

• Επιβολή φόρου 28% στο καθαρό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ. Το ίδιο θα ισχύσει για ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.

• Κατάργηση της πρόσθετης μείωσης φόρου που δικαιούνται όσοι μισθωτοί εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, καθώς και των ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων στα νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

• Φορολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος (μέχρι τώρα απαλλάσονταν).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα ξοδεύουν κάθε μήνα τα ελληνικά νοικοκυριά

Peristeri News

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Peristeri News

Φορολοταρία Αυγούστου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment