Το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα μελετούν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη που αυτομάτως οδηγεί το κόμμα σε εσωκομματικές εκλογές.
Μέσα Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου υπολογίζεται να στηθούν οι νέες κάλπες. Αύριο είναι πιθανό να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία όπου θα προγραμματιστεί η επόμενη Κεντρική Επιτροπή ώστε να οριστεί η ημερομηνία για το έκτακτο συνέδριο που όπως όλα δείχνουν θα είναι στα μέσα Οκτωβρίου.
Ήδη οι Παύλος Πολάκης αλλά και ο Απόστολος Γκλέτσος έχουν εκφράσει ανοικτά την επιθυμία τους και θέτουν ανοικτά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Είναι πιθανό και ο Νικόλας Φαραντουρης να κατέβει στην κούρσα μιας και έχει δηλώσει ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος που πολλοί είναι εκείνοι που τον «φωτογραφίζουν» ως υποψήφιο των «87» δεν έχει καταλήξει τι θα κάνει. Αυτό που θα παίξει κεντρικό ρόλο είναι αν θα υπάρξει άλλο όνομα από τη «φρουρά» Τσίπρα που θα κατέβει στις εκλογές ή όχι.
Το παρασκήνιο για την πτώση Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά από αυτές τις εξελίξεις προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το πώς έφτασε στην έκπτωσή του από το αξίωμα αλλά και να πάρει τις αποφάσεις του.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και σύμφωνα με πληροφορίες το ποτέ θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές θα παίξει ρόλο στην τελική του απόφαση.
Συνεργάτες του έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι εάν οι κάλπες στηθούν σε πέντε μήνες από τώρα ή άμεσα θα είναι το «κλειδί» για το τι θα πράξει. Ωστόσο, αυτό που είναι εμφανές είναι το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε την εικόνα ότι η πρόταση μομφής μπορούσε να περάσει και να γίνει ο πρώτος έκπτωτος Πρόεδρος κόμματος.
Το ότι ψήφισαν 163 μέλη υπέρ της πρότασης μομφής βάζει σε σκέψης τον πρώην Πρόεδρο για το ποιοι ήταν εκείνοι που επί της ουσίας έδρασαν πίσω από την πλάτη του, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντος του.
Υπήρξαν συνεργάτες του που πριν την Κεντρική Επιτροπή τού έλεγαν ότι θα πρέπει να πάει με χαμηλούς τόνους στις κάλπες ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση τους αντιπάλους του και να μην εμφανιστεί προκλητικός ή διχαστικός. Η επιλογή του για κατά μέτωπο επίθεση δείχνει και τον αιφνιδιασμό που υπέστη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε ένα κλίμα, ακόμα και στη συνεδρίαση της επιτροπής καταστατικού που έδειχνε πως κοντινοί στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχαν διαφωνίες για τις αλλαγές που ήθελε να φέρει ο πρώην Πρόεδρος και ενώ φαίνεται να συζητούσαν τις ενστάσεις τους εντούτοις έδειχναν και τη διαφοροποίηση τους.
Σκέψεις υπάρχουν και για τις κινήσεις του Νίκου Παππά με συνεργάτες του πρώην Προέδρου να σχολιάζουν σκωπτικά πως όταν είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ότι «εάν εκπέσει ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάω εγώ στη ΔΕΘ» τους είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό ήταν απλά μια πρόκληση για τους «87» και τον Παύλο Πολάκη ώστε να καταθέσουν την πρόταση, αλλά δεν θα υπερψηφιστεί.
Την ίδια ώρα ήταν γνωστό πως στελέχη της ομάδας «Παππά» είχαν ενοχληθεί από την τοποθέτηση του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θεωρώντας πως υπήρξε συμφωνία για την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή και έτσι συντάχθηκαν με την πρόταση μομφής.