Οι συζητήσεις για τον αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ έχουν ήδη ξεκινήσει.
Οι συζητήσεις για τον αντικαταστάτη του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα Βέλγοι και Γερμανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι θα πρέπει να τον διαδεχτεί ένας άλλος Ευρωπαίος, θέση, όμως, η οποία δεν είναι αποδεκτή από τις ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, επέκρινε δριμύτατα τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, τη Γερμανία και το Βέλγιο για την έναρξη συζητήσεων περί της διαδοχής του Ντομινίκ Στρος Καν.
Η θέση του Γάλλου σοσιαλιστή πολιτικού στο τιμόνι του Ταμείου, ουσιαστικά είναι στον «αέρα» μετά τη σύλληψή του από τις αρχές της Νέας Υόρκης με τις κατηγορίες της σεξουαλικής επίθεσης και της απόπειρας βιασμού, εις βάρος της 32χρονης καμαριέρας στο ξενοδοχείο που διέμενε.
«Όσο ο κ.Ντομινίκ Στρος Καν δεν υποβάλλει την παραίτησή του και δεν υπονοώ ότι πρέπει να το πράξει, είναι ανέντιμο ότι κάποιες κυβερνήσεις, ήδη σήμερα το πρωί, ξεκίνησαν τις συζητήσεις για τη διαδοχή του», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. «Αυτή είναι μια κουβέντα που δεν έχει θέση τώρα», προσέθεσε.
Νωρίτερα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, Βέλγοι και Γερμανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι αν ο επικεφαλής του ΔΝΤ, ένας Γάλλος, παραιτηθεί από το πόστο του, τότε θα πρέπει να τον διαδεχτεί ένας άλλος Ευρωπαίος.
Παραδοσιακά του ΔΝΤ ηγείται Ευρωπαίος, ενώ της Παγκόσμιας Τράπεζας ηγείται Αμερικανός.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες που την θέλουν να διαδέχεται τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τόνισε πως η υπόθεση αυτή είναι «στενόχωρη και οδυνηρή».
«Δεν έχω να απαντήσω κάτι στην ερώτηση αυτή», τόνισε σε δημοσιογράφο στις Βρυξέλλες όταν ρωτήθηκε αν ενδιαφέρεται να διαδεχτεί τον Στρος-Καν.
Σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθη ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι είναι από κάθε άποψη οδυνηρές. Η Γαλλίδα υπουργός πρόσθεσε πως για τα υπόλοιπα «υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους».
Εν τω μεταξύ, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΝΤ ενημερώθηκε σχετικά με τις ποινικές εξελίξεις στο θέμα των κατηγοριών κατά του Στρος Καν και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός τη Δευτέρα, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της υπόθεσης.
«Το ΔΝΤ και η Εκτελεστική Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ταμείου Καρολάιν Άτκινσον. Η ενημέρωση επί του ποινικού θέματος του ζητήματος, έγινε από τον δεύτερο στην ιεραρχία του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, καθώς και από γενικό σύμβουλο Σον Χάγκαν.
Φόβοι για αλλαγή πλεύσης του ΔΝΤ
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα ηγεσία του ΔΝΤ μάλλον θα επιδείξει σκληρότερη στάση απέναντι στην Ευρώπη.
Όπως επισημαίνει το Reuters, υπό την προεδρία του Στρος Καν από το 2007, το ΔΝΤ, που θεωρείτο φανατικός οπαδός της «οικονομικής ορθοδοξίας» και της απορρύθμισης των αγορών, απέκτησε ένα λιγότερο σκληροπυρηνικό προφίλ. Κατά την διάρκεια της θητείας του, το Ταμείο συνέβαλε ακόμα στη διάσωση υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία δεν ανήκουν στην παραδοσιακή του πελατεία.
Πριν συλληφθεί στη Νέα Υόρκη το Σάββατο, ο Γάλλος σοσιαλιστής αναμενόταν να επιστρέψει στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας του τον Ιούλιο, θέτοντας υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Γαλλίας.
Ο νέος διευθυντής του ΔΝΤ μπορεί κάλλιστα να μην είναι Ευρωπαίος. Ανερχόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία ασκούν έντονες πιέσεις η αντιπροσώπευσή τους στα όργανα του Ταμείου να αντανακλά περισσότερο την οικονομική τους δύναμη.
Ακόμα πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση μετά τη δήλωση του υποδιευθυντή του ΔΝΤ, του Αμερικανού Τζον Λίπσκι, ότι θα παραιτηθεί μετά τη λήξη της θητείας του τον Αύγουστο. Το Ταμείο βρίσκεται αντιμέτωπο με πιθανό κενό ηγεσίας σε μια κρίσιμη στιγμή.
«Ο διάδοχος μάλλον δεν θα είναι Ευρωπαίος και θα θέλει να αλλάξει τις ισορροπίες όσον αφορά τις προτεραιότητες του ΔΝΤ, περιορίζοντας την υπερβολική του προσήλωση στην Ευρώπη», είπε ο Ζαν Πισανί-Φερί, διευθυντής του Ινστιτούτου
Bruegel.
Υπό την αιγίδα του Στρος Καν, οι αναδυόμενες οικονομίες αύξησαν την επιρροή τους στο ΔΝΤ. Ο Στρος Καν έκανε εκστρατεία για την αυστηρότερη ρύθμιση των αγορών, άνοιξε νέες γραμμές χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις και εγκαινίασε μια πρωτοφανή συνεργασία με την ΕΕ για τη διάσωση της ευρωζώνης.
Όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση το 2007-08, τάχθηκε υπέρ γενναίων μέτρων τόνωσης των οικονομιών για να αποφευχθεί μια νέα Μεγάλη Ύφεση.
Άλλαξε την εικόνα του ΔΝΤ, παρουσιάζοντάς το σε ρόλο ενός κοινωνικά πιο ευαίσθητου «πυροσβέστη» οικονομικών κρίσεων. Βασικό του μέλημα ήταν να μην επαναλάβει το Ταμείο τα λάθη που έκανε στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980 και στην Ασία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Όταν, για παράδειγμα, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύονταν το 2009 το πρόγραμμα διάσωσης της Λετονίας, το ΔΝΤ πίεσε για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, μια και υπήρχαν ανησυχίες ότι ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος θα επιβάρυνε μονομερώς τους οικονομικά ασθενέστερους.
«Κανείς άλλος διευθυντής του ΔΝΤ δεν ήταν τόσο αφοσιωμένος στην ολοκλήρωση της Ευρώπης και δεν συμμετείχε τόσο ενεργά στις ευρωπαϊκές συζητήσεις», είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel. «Είναι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη πρέπει να βαδίσει στη λογική της νομισματικής ένωσης και να χτίσει και πολιτική ένωση».
Κατ’ ιδίαν τασσόταν υπέρ των ευρωομολόγων, μια ιδέα στην οποία αντιστέκεται σθεναρά η Γερμανία, έτσι ώστε να μειωθούν τα απαγορευτικά επιτόκια με τα οποία είναι αναγκασμένα να δανείζονται τα ασθενέστερα κράτη της Ευρωζώνης. Ως αντάλλαγμα για τα ευρωομόλογα πρότεινε την υιοθέτηση δραστικότερων μεταρρυθμίσεων υπό την εποπτεία της ΕΕ.
Το ΔΝΤ έχει διαθέσει το ένα τρίτο των εκτάκτων δανείων που λαμβάνουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Επιπλέον, το Ταμείο έχει διαθέσει κεφάλαια υπέρ της Ουγγαρίας, της Λετονίας και τη Ρουμανίας και άνοιξε εφεδρική, ευέλικτη γραμμή χρηματοδότησης για την Πολωνία.
Το Ταμείο έχει διαθέσει σχεδόν 100 δισ. ευρώ για όλα αυτά τα προγράμματα. Σε κρίσιμα σημεία της κρίσης χρέους, το ΔΝΤ φάνηκε διαλλακτικό απέναντι στους Ευρωπαίους, χωρίς να επιμένει σε σκληρά μέτρα, όπως συνήθιζε στο παρελθόν.
Το ΔΝΤ δεν επέμεινε για παράδειγμα στην υποτίμηση του λετονικού νομίσματος και συνέχισε να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, παρά την αποτυχία της κυβέρνησης της χώρας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.