Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συγκάλεσε την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ Σπύρος Τζόκας στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας (Τρώων 1 και Χαλκίδος, Περιστέρι). Ο σκοπός της σύσκεψης ήταν: 1) Ο μερικός απολογισμός έργων και δράσεων της αντιπυρικής περιόδου 2016. 2) Η λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων περιόδου 2016-2017. 3) Ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2016-2017 και 4) Η επικαιροποίηση των χώρων καταφυγής και καταυλισμού των Δήμων σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ κ Τζόκας αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την ανταπόκρισή τους ξεκίνησε, κατά την ημερήσια διάταξη, με σύντομη εισήγησή του σχετικά με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2016 και ανέφερε πως ελάχιστες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν φέτος στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω οι οποίες αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και με επιτυχία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τη συνδρομή του Α.Σ.Δ.Α., των Δήμων και των Εθελοντικών Ομάδων. Στη συνέχεια ο κ Τζόκας και για το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, αναφέρθηκε στις φάσεις των αντιπλημμυρικών έργων που εκτελούνται στο Δυτικό Τομέα Αθηνών καθώς και στα επιμέρους έργα ενίσχυσης των υποδομών και στις προληπτικές δράσεις των Δήμων και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις εκπροσώπων των Δήμων, της Δ/νσης Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας, του ΑΣΔΑ, των Εθελοντικών Ομάδων και άλλων παρευρισκόμενων. Ο διευθυντής του ΕΜΚ της ΕΜΥ, κ Αντώνης Λάλος, αναφέρθηκε στα θέματα της ενημέρωσης και της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, για την καλύτερη αντιμετώπιση των συχνών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έντονων καιρικών φαινομένων.
Για το θέμα των χιονοπτώσεων/παγετού συζητήθηκε κυρίως ο προγραμματισμός της έγκαιρης προμήθειας αντιπαγετικού άλατος από τους Δήμους, αφού η Περιφέρεια Αττικής έχει επαρκείς αποθηκευμένες ποσότητες που θα χρησιμοποιήσει, εφόσον χρειαστεί, στο οδικό δίκτυο που έχει την αρμοδιότητα αποχιονισμού. Τέλος, για το θέμα της επικαιροποίησης των χώρων καταφυγής και καταυλισμού του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, αναφέρθηκε στη συζήτηση, πως άμεσα και μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των στοιχείων από τους Δήμους τότε θα ξεκινήσει ο έλεγχος της καταλληλότητας των υποδομών των χώρων από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.