Σήμερα είναι «η πρώτη μέρα μιας δύσκολης, αλλά συναρπαστικής διαδρομής που πρώτος σταθμός της είναι η νίκη στις ερχόμενες εκλογές» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.. Όπως είπε, η νίκη πρέπει να είναι «τόσο καθαρή ώστε να μην αφήνει κανενός είδους περιθώρια για αμφισβητήσεις, υπονομεύσεις και παρασκήνιο, ως προς τη λαϊκή βούληση για τη πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη Ράνια Σβίγκου για τη θέση της γραμματέως και τον Γιώργο Βασιλειάδη για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ε. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει γυναίκα τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ιστορική μέρα»
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ξεχωριστή τη σημερινή ημέρα για την αριστερά και την προοδευτική παράταξη, καθώς είναι η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κ.Ε., της «πρώτης Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία, που τα μέλη της έχουν εκλεγεί από τη βάση του κόμματος». Παράλληλα, όπως σημείωσε, είναι ιστορική μέρα «γιατί τα μισά μέλη της Κ.Ε. είναι γυναίκες πράγμα που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία όλων των κομμάτων της χώρας».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα «μικρό κόμμα διαμαρτυρίας» που, όπως είπε, συκοφαντήθηκε ως εξτρεμιστικό ή πολεμήθηκε για να μην ενηλικιωθεί, «είναι πια μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, βαθιά δημοκρατικά, ώριμο κόμμα εξουσίας». «Αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες του, αποτελεσματικό στις δράσεις του, ρεαλιστικό και αποφασιστικό στο πρόγραμμα και τις προθέσεις του», υπογράμμισε.
«Θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε»
Με φόντο το σύνθημα «τώρα όλοι μαζί, για την πολιτική αλλαγή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακήρυξε από την συνεδρίαση ότι «θέλουμε, μπορούμε και θα νικήσουμε», σημειώνοντας ότι αυτή η «βεβαιότητα και δέσμευση» προσδίδει στη σημερινή συνεδρίαση «το βάρος μιας μεγάλης ευθύνης», όχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να εκλέξει τα εκτελεστικά όργανα του κόμματος, «αλλά κυρίως γιατί εδώ και τώρα δίνουμε το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής». «Ενωμένοι και αποφασισμένοι», υπογράμμισε, «αφήνοντας οριστικά πίσω μας τους εύλογους ανταγωνισμούς της εκλογικής διαδικασίας, απορρίπτοντας κάθε σκέψη και κάθε υποψία για νικητές και ηττημένους, αποκρούοντας κάθε έξωθεν προσπάθεια να διαρραγεί το τείχος της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης μας».
Υπογράμμισε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει ορίζοντες προόδου, με στόχο την αξιοπρέπεια της εργασίας, την προοπτική των νέων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης που στραγγαλίζεται «από τις κρατικοδίαιτες προνομιούχες ελίτ». Προτεραιότητες της: δημόσια Υγεία, δημόσια Παιδεία, κοινωνικό κράτος, προστασία των πιο ευάλωτων.
«Η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης συμβολίζουν την ανανέωση και την προοπτική»
Αναφερόμενος στην επιλογή της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη για τις θέσεις της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ε. ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα δοκιμασμένους και μπαρουτοκαπνισμένους. Δυο ανθρώπους που γνωρίζω από παιδιά και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για το ήθος τους, την εντιμότητά τους, την ανιδιοτέλεια και τη προσήλωσή τους στη συλλογική μας προσπάθεια. Δυο συντρόφους που μπορούν να συμβολίσουν ως δίδυμο την ανανέωση, την ενότητα, τη προοπτική για το κόμμα μας».
Εξηγώντας τις προϋποθέσεις της επιλογής του ανέφερε: «Ο γραμματέας και ο αναπληρωτής να μην είναι βουλευτές. Να δεσμευτούν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση διεκδικώντας το σταυρό. Να μείνουν στο κόμμα για να δουλέψουν αποκλειστικά για αυτό μέχρι τη λήξη της θητείας τους στο επόμενο συνέδριο, δηλαδή να μη συμμετέχουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα μετά τη νίκη μας στις επόμενες εκλογές».
«H χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η χώρα μας συμπιέζεται ανάμεσα στις διεθνείς δυσκολίες και «την εμμονή της χειρότερης κυβέρνησης στις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες συνταγές που μας οδήγησαν πρόσφατα στη χρεοκοπία και που απειλούν εκ νέου να μας οδηγήσουν σε μια πρωτοφανή κοινωνική χρεοκοπία». Μίλησε για τη «χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή», καταλογίζοντας της ότι έχει οδηγήσει σε σειρά αρνητικών ρεκόρ (πανδημίας, ακρίβεια) και πως χρησιμοποιεί διαρκώς δικαιολογίες για να κρύψει τη «χρεοκοπημένη πολιτική της», όμως «ο διεθνής χαρακτήρας των κρίσεων δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πολλαπλασίασαν τα δραματικά τους αποτελέσματα στη χώρα μας».
Όπως ανέφερε, είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «η παράλυση του ΕΣΥ» και η «διάλυση της δημόσιας Παιδείας» προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, «η καθήλωση του βασικού μισθού, η εργασιακή ζούγκλα», «η καταστολή, ο ευτελισμός των θεσμών, η προσπάθεια μετατροπής της Δικαιοσύνης σε εργαλείο καθεστωτικής αδικίας», «η ληστεία των δημόσιων ταμείων». Μίλησε ακόμη για «εγκληματική προθυμία με την οποία έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στη ζώνη υψηλού κινδύνου, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, σε μια στιγμή που η Τουρκία αναβαθμίζει δραματικά το ρόλο της στην περιοχή και τις προκλητικές απαιτήσεις της από την Ελλάδα».
Σχολίασε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας «ξέρει τον ένοχο» και πως «η κατάρρευση της εικόνας του κυρίου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, που με τόση προσπάθεια, τόσο χρήμα, και τόσο αμέριστη βοήθεια από τα ΜΜΕ της διαπλοκής δημιούργησαν, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν πάει άλλο» και ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια υπομονής» καθώς «κάθε μέρα που περνάει η καταστροφή γίνεται μεγαλύτερη, οι κίνδυνοι γίνονται πιο ορατοί, η ανασφάλεια και η απόγνωση γίνονται κοινωνική κανονικότητα». «Το καθεστώς Μητσοτάκη διαλύει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη», τόνισε και σχολίασε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο που «αναρωτιέται κανείς αν έχει προεξοφλήσει την ήττα της και αρπάζουν ό,τι προλάβουν». Σημείωσε ότι «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη δημοκρατική και εθνική διέξοδος, εδώ που έχουν οδηγήσει τα πράγματα» και «προειδοποίησε» την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσουν μέσα στον πανικό τους να δημιουργήσουν εστίες τεχνητής έντασης προσπαθώντας να αλλάξουν την εικόνα από τα πραγματικά, τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».
Υποστήριξε ότι «η κοινωνία καταλαβαίνει ότι κάθε ημέρα παραμονής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία, είναι μια μέρα καταστροφής» που κάνει «ακόμη πιο δύσκολη την επόμενη μέρα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της συνοχής της κοινωνίας μας» και πως αυτό που αναρωτιούνται πια ολοένα και περισσότεροι πολίτες, «δεν είναι αν θα νικήσουμε τις εκλογές όποτε και αν αυτές λάβουν χώρα, αλλά αν θα έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες και τα περιθώρια για να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ευημερίας». Είπε ότι η πλειοψηφία μπορεί να βασιστεί και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γιατί διαθέτει το πρόγραμμα και τους ανθρώπους, όπως είπε, «αλλά γιατί η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει τα θεμέλιά της στην κοινωνική πλειοψηφία κι όχι στα οικόπεδα της αρπαγής και της εκμετάλλευσης».
Τόνισε ότι η μοίρα της αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης είναι να καλείται στα δύσκολα «να συμμαζέψει τα ερείπια που αφήνει πίσω της η συντηρητική παράταξη» και πως έτσι και τώρα «θα τα καταφέρουμε ξανά». «Όσο πιο γρήγορα βέβαια τελειώσει αυτό το πάρτυ της διαφθοράς, της αισχροκέρδειας και της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυνατότητές μας», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε τη σήψη, αλλά να σταθούμε απέναντι σε όσα και όσους την προκαλούν».
Σημείωσε ότι «έχουμε όνειρα αλλά, όχι, δεν είμαστε ονειροπόλοι», εξηγώντας ότι «τα όνειρά μας τα συνδέει με την πραγματικότητα ένα πρόγραμμα ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού, τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, καταρτισμένο με τη συμμετοχή επιστημόνων, αλλά και ανθρώπων όλων των κοινωνικών ομάδων».