Ένα μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στη Συρία επέστρεψε σήμερα στη Ρωσία, ξεκινώντας την αποχώρηση ενός «σημαντικού τμήματος» των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα την οποία ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
«Το τάγμα της στρατιωτικής αστυνομίας του νότιου στρατιωτικού τομέα (της Ρωσίας), που είχε αναπτυχθεί στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία, μεταφέρθηκε με δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα», πρωτεύουσας του Νταγκεστάν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού στρατού.
Εικόνες που αναμεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση έδειξαν τους στρατιώτες να αποβιβάζονται στην πίστα του αεροδρομίου της μικρής ρωσικής δημοκρατίας του Βόρειου Καυκάσου.
Βομβαρδιστικά Tu-22M3 αναχώρησαν, εξάλλου, από το αεροδρόμιο της Βόρειας Οσετίας, στον ρωσικό Καύκασο, απ΄όπου απογειώνονταν για να πραγματοποιήσουν πλήγματα στη Συρία, προκειμένου να επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε χθες, στη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στη ρωσική βάση Χμέιμιμ στη Συρία, την αποχώρηση ενός «σημαντικού τμήματος» των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα, έπειτα από παραμονή περισσότερων από δύο χρόνων.
Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των στρατιωτών που αφορά αυτή η αποχώρηση. Ανώνυμες πηγές που πρόσκεινται στον ρωσικό στρατό έκαναν λόγο, στις ρωσικές εφημερίδες RBK και Kommersant, για «τα δύο τρίτα του συντάγματος και των εξοπλισμών».
Είκοσι τρία ρωσικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Συρία καθώς και μονάδες των ειδικών δυνάμεων, ναρκαλιευτές και γιατροί του νοσοκομείου εκστρατείας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για εκτεταμένη ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τρομοκρατών στη Συρία, αν χρειαστεί.
Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, που ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, άλλαξε τα δεδομένα επιτρέποντας κυρίως στις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος την αρχαία πόλη Παλμύρα και να εκδιώξουν τους αντάρτες από το προπύργιό τους, το Χαλέπι.
Τέσσερις έως πέντε χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη Συρία στη διάρκεια αυτών των δύο ετών. Επισήμως, περίπου πενήντα από αυτούς έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Την περασμένη Πέμπτη, η Μόσχα ανακοίνωσε την «πλήρη απελευθέρωση» του συριακού εδάφους από την επιβολή του ΙΚ, αν και η οργάνωση αυτή εξακολουθεί να κατέχει πολλούς θύλακες.
Στις 21 Νοεμβρίου, η Ρωσία είχε ήδη ανακοινώσει το τέλος της “ενεργής φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης” στη Συρία.
Η Ρωσία αναμένεται να μείνει μακροπρόθεσμα στη Συρία, όπου διαθέτει μια ναυτική βάση στην Ταρτούς (βορειοδυτικά) και μια αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ, προπύργιο των αλεβιτών του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, κοντά στη Λαττάκεια.